ULIČNA rasveta koja blešti i u po bela dana, sve dok neko od građana ne prijavi problem, uskoro bi trebalo da bude prošlost. Sekretarijat za energetiku raspisao je tender za studiju opravdanosti uvođenja daljinskog upravljanja javnim osvetljenjem, što će omogućiti da se kvarovi automatski detektuju, ali i da se uštedi električna energija.

Kako se navodi u tehničkoj dokumentaciji, troškovi potrošnje električne energije i održavanja osvetljenja mogu da budu smanjeni u znatnoj meri uvođenjem sistema za nadzor i upravljanje. Takođe, lakše će se kontrolisati mesta kvara.


PROČITAJTE I: OPASNI MATERIJAL I DALjE U ZIDOVIMA: Teško do spiska azbestnih zgrada


- Kontrola javnog osvetljenja je rešenje koje omogućava daljinsko upravljanje, odnosno uključenje i isključenje grupa ili pojedinačnih svetiljki. Kontrola treba da omogući dvosmernu komunikaciju, mogućnost slanja komande, ali i prijema informacija o trenutnom statusu svetiljki, kao i potvrdu da je komanda izvršena.

Na ovaj način se štedi energija u kasnim noćnim satima kada frekvencija saobraćaja nije velika ili kad god se za tim ukaže potreba - stoji u dokumentaciji.


Ovaj novi sistem takođe će omogućiti smanjene troškove održavanja - kada dođe do kvara, nelegalnog priključenja na napojnu mrežu odnosno preopterećenja.


Foto P.Milošević

Dispečer ima preciznu informaciju lokacije kvara i nije potrebno, kao prema dosadašnjoj praksi, slati ekipu na teren koja traži mesto kvara obilaskom većih teritorija.