Volonterska „sestra“: Povezale se za čitav život!

M. STANOJKOVIĆ

petak, 03. 05. 2019. u 22:02

Волонтерска „сестра“: Повезале се за читав живот!

Danijela Pavlović (levo) i Marija Gojković Foto K. Mihajlović

Marija i Danijela - od volonterskog projekta do trajnog prijateljstva. Upoznale se kroz projekat „Stariji brat - starija sestra“. Tokom četiri godine druženja razvile blizak odnos

ZAKORAČILA je u njen život kada su joj bili potrebni podrška i topla reč, a formalni sastanci volontera i školarca prerasli su u povezanost jaču od srodničke. Marija Gojković (16) i Danijela Pavlović (25) upoznale su se kroz projekat "Stariji brat - starija sestra" koji je osmišljen s ciljem da pomogne osnaživanju dece bez roditelja, kao i dece iz jednoroditeljskih ili marginalizovanih porodica. Danijelin zadatak bio je da Mariji pomogne u prevazilaženju svakodnevnih prepreka. Uprkos tome što je 2017. zvanično prestala njihova "obaveza" da se viđaju, one su ostale u kontaktu. Od sestara "na određeno vreme" postale su prijateljice za ceo život.

Pomoć oko domaćih zadataka, rešavanje ljubavnih problema, odlazak u bioskop, na rekreaciju i razne hobije uglavnom odlikuje sestrinske odnose.


PROČITAJTE JOŠ: Grade novi skver na Vračaru

- Kada smo ušli u projekat, bile su organizovane radionice gde smo se upoznavali. Svako dete imalo je slobodu da volonteru koji mu se dopao doda loptu. Marija je meni bacila loptu i to je bio znak da sam izabrana - započinje priču za "Novosti" Danijela, "starija sestra".

Prepoznale su jedna u drugoj "kopču", koja ih je odmah povezala.

- Osetila sam da će uvek biti tu za mene - sa osmehom kaže Marija. - I bila sam u pravu. Sve ovo vreme bila je moja podrška. Da me posavetuje oko učenja, nauči kako da se izborim za sebe i postavim prema drugima. Ma, ona je najbolja sestra na svetu.

Kao i svaka starija sestra, Danijela "upada" u reč:

- Nikada nisam imala mlađu sestru, a mnogo sam to želela. Ovo je za mene bilo novo iskustvo. Uvek se sastaju na Terazijama, a odatle se najčešće šetaju i ćućore do Kalemegdana.

Za svaki susret Marija za sestru pripremi crtež.

O četiri godine druženja i mnogo dragocenih trenutaka provedenih zajedno, svedoče stotine crteža, dovoljno za izložbu. Međutim, kada bi se napravila postavka, bila bi to izložba trenutaka sreće, tuge, razumevanja, podrške i svega onoga što je Danijela pružila Mariji, a što je ona pretočila na papir. Ipak, nešto je ostalo iza grafitne olovke, neiscrtano i neispričano, što dele samo njih dve.


PROČITAJTE JOŠ: Senzori za "zeleno" u vozilima

PODRŠKA MALIŠANIMA

PROJEKAT "Stariji brat - starija sestra" osmišljen je kao rad sa školskom decom kojoj je potrebna neka vrsta podrške.

- Školski psiholozi i pedagozi nam sugerišu koja su to deca, a onda se kroz susrete sa volonterima pronađu bratski i sestrinski parovi - objašnjava Iva Fila Ivanov, direktorka ovog programa. - Cilj nam je da im se volonteri kroz te dve godine, koliko traje projekat, nađu u svim životnim situacijama, ali i da taj odnos zadrže i nakon izlaska iz projekta.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije