OBAVEŠTENjE, koje je navodno istaknuto u jednom od prestoničkih vrtića, da "porodice koje upisuju treće ili četvrto dete, moraju da sačekaju dve godine do završetka porodiljskog bolovanja", izazvalo je negodovanje u javnosti. Oglasio se portal "Bebac" ističući da je to diskriminacija roditelja sa više dece. Sa druge strane, u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu ističu da nema ograničenja i da svi roditelji imaju pravo da konkurišu.

Kako smo saznali od Jasmine Mihnjak, sa portala "Bebac", fotografiju sa spornom informacijom poslala je jedna mama, ali se ne zna u kom obdaništu je obaveštenje istaknuto. Ona dodaje da je nedopustivo da se ograničava pravo na konkurisanje za upis u vrtić majkama koje imaju troje i više dece.

PROČITAJTE JOŠ - UPIS U VRTIĆE: Odbijenice sad piše samo grad

- Ovo je čista diskriminacija roditelja, jer svako ima pravo da konkuriše i da bude odbijen na konkursu - kaže Mihnjak. - Nigde ne piše da majka ne može da se vrati na posao i pre isteka dve godine, koliko iznosi porodiljsko bolovanje. Takođe, izmenama zakonskih odredaba, majke koje se bave preduzetništvom nemaju više pravo na dve, već samo na godinu dana porodiljskog bolovanja.

U Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu demantuju navode i kažu da nisu dobili nijednu pritužbu roditelja tim povodom. Takođe, nadležni ističu da nema bilo kakve diskriminacije u pogledu prava ko može da konkuriše za upis u vrtić.


PROČITAJTE JOŠ - Žalbu na upis u vrtiće uložio svaki 5. roditelj

ROK DO ČETVRTKA PRIJAVE za upis u obdaništa roditelji mogu podneti do 25. aprila. Za prve dve nedelje stiglo je oko 14.000 zahteva, ali je broj zaintersovanih manji nego prošle godine. Preliminarne rang-liste biće objavljene 29. maja, posle čega roditelji imaju pravo da, u roku od nedeljeu dana, podnesu žalbu. Uz odbijenicu da nije bilo mesta u državnom odbaništu, roditelji mogu da upišu dete u privatni, uz subvenciju boravka do 80 odsto od ekonomske cene u državnom vrtiću.

- Svi roditelji imaju pravo da konkurišu za mesto u vrtiću - kaže Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu. - Mame, koje su na porodiljskom bolovanju, takođe, mogu podneti zahtev za upis u obdanište, bez obzira na to što im bolovanje nije okončano. Kriterijumi za upis dece u obdaništa prepoznaju samo zaposlene i nezaposlene roditelje, pri čemu zaposleni imaju prioritet, a to se odnosi i na treće i svako naredno dete u porodici. Za njih je vrtić i besplatan, a po ovom ili nekom drugom kriterijumu, roditelji su oslobođeni plaćanja vrtića za oko 5.800 dece. Grad za te namene izdvaja oko dve milijarde dinara godišnje.SMENjENA DIREKTORKA PU U LAZAREVCU

MINISTARSTVO prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je, na predlog prosvetne inspekcije Grada, smenilo Gordanu Mićić, direktorku Predškolske ustanove "Rakila Kotarov Vuka" u Lazarevcu. Kako smo saznali, prosvetna i budžetska inspekcija ustanovile su niz nepravilnosti u njenom radu. U narednom periodu, nadležno ministarstvo imenovaće novog rukovodioca.

- Već neko vreme nisam bio zadovoljan radom ove ustanove - rekao je za "Novosti" Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu.