KONKURSOM za upis u vrtiće, koji će trajati od 8. do 25. aprila, predviđeno je 388 mesta više nego prošle godine - 127 u jaslama, 197 u vrtićima i 64 u pripremnom predškolskom programu. Osim veće upisne kvote, dodatna mesta biće obezbeđena izgradnjom montažnih vrtića i preuređenjem prostora u osnovnim školama, tako da bi do septembra trebalo da bude "izbrisana" lista čekanja za prioritetne grupe dece.

U zemunskim vrtićima, gde se uvek traži mesto više, ove godine će, po konkursu, u jasle biti upisano 547 beba, što je 61 više nego lane. Na Starom gradu ima 74 mesta više u vrtićkim grupama. Velika gužva svake godine je i na Voždovcu, gde ima 116 mesta za decu uzrasta tri i više godina, što je 48 više, dok je u palilulskim obdaništima za starije mališane "rezervisano" 219 mesta, što je 91 više nego lane.

Pročitajte još: Beogradski vrtići dobijaju 200 zaposlenih

- Osim slobodnih mesta predviđenih novim konkursom, treba računati i na oko 3.000 novih mesta koja će se u državnim vrtićima otvoriti do kraja godine - kaže Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu. - Imaćemo više od 80.000 mališana u vrtićima dok je pre samo nekoliko godina, 2012. godine, bilo upisano oko 46.000 dece. Grad Beograd će u septembru, prvi put otkad postoji predškolsko obrazovanje dece, postati grad bez liste čekanja u prioritetu.

Prema rečima Gaka, Direkcija za gradsko građevinsko zemljište će pokrenuti proceduru za izgradnju 12 montažnih vrtića. Takođe, u planu je i otvaranje vrtića u Boljevcima, a adaptacijom dela prostora opština Vračar i Sopot, biće dodatnih mesta za smeštaj najmlađih.

Slavko Gak - Foto N. Skenderija


- Sa tim planovima i nastavkom saradnje sa privatnim vrtićima moći ćemo da svu decu upišemo u vrtiće - poručuje gradski sekretar . - Ovu radnu godinu završavamo sa listom čekanja od oko 2.700 dece, ona će se dalje smanjivati, a krajnji cilj je njeno ukidanje.

IZDATE ODBIJENICE

Nakon što je Vlada Srbije odobrila dodatna sredstva za subvencionisanje boravka dece i u privatnim vrtićima, dodatno je izdato još oko 1.400 odbijenica, sa kojima se refundacija može ostvariti. Grad trenutno sufinansira boravak oko 17.000 dece

- Roditelji koji su ovo pravo već ostvarili trajni su vlasnici odbijenice - istče Gak. - Sa novom radnom godinom u septembru, njihova rešenja o refundaciji se automatski obnavljaju i za narednu godinu.

DOKUMENTACIJA

Osim upitnika koji roditelji popunjavaju, prilikom upisa ako su oba roditelja zaposlena, potrebno je da se dostavi i dokumentacija.

Potreban je izvod iz matične knjige rođenih deteta i potvrde da su oba roditelja u radnom odnosu. Potvrde moraju biti zvanične, sa jasno istaknutim nazivom radne organizacije, pečatom, datumom izdavanja i potpisom odgovorne osobe.