Vojni muzej: Uz civilnu upravu do liste Uneska

R. Dr. - M. S.

petak, 05. 04. 2019. u 16:49

Војни музеј: Уз цивилну управу до листе Унеска

Zgrada Vojnog muzeja Foto N. Fifić

Gradski odbornici bi uskoro trebalo da odlučuju o preuzimanju Vojnog muzeja na Kalemegdanu. Promena nadležnosti ne znači i selidbu eksponata sa Beogradske tvrđave. Direktora će i dalje predlagati Vojska

ODBORNICI Skupštine grada bi na nekoj od narednih sednica trebalo da donesu odluku o preuzimanju ingerencija nad Vojnim muzejom na Kalemegdanu. Ipak, iako su postojale neformalne inicijative da se eksponati sa Kalemegdana presele u buduću zgradu Muzeja grada u Resavskoj ulici, to se sa prelaskom muzeja u civilne ruke barem zasada neće dogoditi.

Prema najavama zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, preuzimanje ingerencija nad Vojnim muzejom neophodno je kako bi se Beogradska tvrđava napokon našla na listi Uneska. Tvrđava je za spomenik kulture od izuzetnog značaja proglašena pre 40 godina, a trenutno se na sajtu Uneska nalazi na spisku lokaliteta koje Srbija namerava da predloži za imenovanje u svetsku kulturnu baštinu.


PROČITAJTE JOŠ: Obnova četiri ulice: Zašto šine nisu na sredini ulica

- Grad mora da preuzme osnivačka prava, jer s obzirom na to da se na Kalemegdanu nalaze eksponati, oni to doživljavaju kao vojni objekat - kaže Vesić, za "Novosti". - Oni ne žele da imaju bilo kakve veze sa nečim što doživljavaju kao vojno. Kada budemo na njihovoj listi, onda ćemo moći da tražimo sredstva za obnovu tvrđave.

Na ovaj potez Grad se odlučio zarad višeg cilja, a promenićemo nadležnosti, napominje Vesić, neće se značajnije odraziti na funkcionisanje muzeja.

- Direktora će i dalje predlagati Vojska, a mi ćemo po njihovom predlogu odlučivati na Skupštini grada - napominje zamenik gradonačelnika. - U njemu će i dalje biti zaposlena vojna lica. Međutim, jedini problem može da predstavlja to što ona ne mogu da primaju plate kao gradski službenici. Oni imaju činove, pa njihovi prihodi moraju da budu u skladu s tim. Ali i to može da se reši.

Međutim, Vesić objašnjava da nikakava inicijativa za selidbu eksponata nije stigla do Grada.

- To nije ideja, iako bi, možda, tamo bilo više prostora. Međutim, eksponati su godinama deo Kalemegdana, i ljudi su navikli da su tamo, tako da zasada nije izvesno da će se tako nešto dogoditi - završava Vesić.


PROČITAJTE JOŠ: Vožnja gondolom do kraja godine

ZGRADA 7. PUKA - ČITAONICA

GRAD uveliko radi i na preuzimanju zgrade Sedmog puka u Nemanjinoj ulici, koja bi se potom prenamenila u gradsku čitaonicu. Međutim, za taj proces potrebno je nekoliko godina.

- U pregovaračkom procesu smo sa Vojskom da tu zgradu preuzmemo, ali za nju moramo da im damo stanove. Kada se to završi, ova zgrada, koja je veoma lepa, dobila bi prostor za čitanje, za književne večeri, kafić. U ovom preuređenom objektu uživaće svi sugrađani. Međutim, za ovu investicija potrebno je dosta novca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

bane

05.04.2019. 18:29

Можда би могло да се добије више пара из еу фондова када би тврђава променила име. Или да град промени име у Принцеугенгшатд. Свакако би требало да питамо шта да урадимо да би смо добили нешто пара.