SISTEMATSKI PREGLEDI ZA UPIS NOVE GENERACIJE PRVAKA: Problemi sa vidom i ravnim tabanima

J. DINČIĆ

29. 03. 2019. u 14:29

СИСТЕМАТСКИ ПРЕГЛЕДИ ЗА УПИС НОВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ ПРВАКА: Проблеми са видом и равним табанима

Uzrok slabovidosti i korišćenje novih tehnologija Foto N. Fifić

Dosadašnje kontrole koje su predijatri obavili u beogradskim domovima zdravlja, pokazale su sa čim budući školarci imaju uglavnom problema

UPIS nove generacije prvaka počeće 1. aprila, a među dokumentima koje roditelji moraju obavezno da prilože je i izveštaj sa sistematskog pregleda. Dosadašnje kontrole koje su predijatri obavili u beogradskim domovima zdravlja, pokazale su da budući školarci imaju uglavnom problema sa vidom, ravnim tabanima, gojaznošću i karijesom.

Sistematski pregled počinje kod izabranog pedijatra koji izdaje uput za laboratoriju i specijalističke preglede kod oftalmologa, otorinolaringologa, dečjeg fizijatra, stomatologa i logopeda.

- Kod mališana su uglavnom dijagnostikovani deformiteti stopala i krive kičme, zbog čega je preporučeno da se nose ulošci ili rade vežbe - objašnjava, za "Novosti", dr Aneta Jovanović iz Doma zdravlja "Dr Milutin Ivković" sa Palilule. - Iz godine u godinu su i sve više primetne refrakcione anomalije kod problema sa vidom, što nastaje i zbog preteranog korišćenja novijih tehnologija.

Nadležni iz Doma zdravlja "Dr Milutin Ivković" ističu i da je do sada pregledano oko 40 odsto mališana sa teritorije opštine Palilula.

Pročitajte još - Vakcinacija tinejdžera od aprila

Takođe, izabrani pedijatar roditeljima neće izdati potvrdu ukoliko dete nije vakcinisano. Međutim, vakcine dultavax, francuskog proizvođača koje se kupuju, a koje su mališani primili pri rođenju ili u kasnijim revakcinacijama, i koje bi sada morali da dobiju, u prethodnih nekoliko nedelja nije bilo na tržištu. Nadležni iz "Apoteke Beograd" ističu da je problem, u međuvremenu, rešen.

- Raspodela u našim apotekama u Domovima zdravlja je u toku, i od danas će se vakcine ponovo naći u svim objektima - kažu iz "Apoteke Beograd".

Dr Aneta Jovanović

Nakon vakcinacije, obavljenih sistematskih pregleda, roditelji decu odvode kod školskog psihologa da urade test inteligencije. Oni procenjuju emocionalnu i socijalnu zrelost mališana. A, u razgovoru sa roditeljima saznaju pojedinosti o ranom razvoju deteta i kako je on tekao do polaska u školu.

POTREBNA DOKUMENTA

UPIS dece u prvi razred osnovne škole za školsku 2019/2020. godinu počinje 1. aprila, i trajaće do 31. avgusta. Kao redovno godište za upis u prvi razred su deca rođena 2012. i mališani rođeni u januaru i februaru 2013. godine. Od potrebnih dokumenata, osim potvrde lekara, treba dostaviti kopiju izvoda iz matične knjige rođenih, uverenje o završenom predškolskom programu i prijavu adrese stanovanja deteta.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije