GRAĐANI okupljeni oko inicijative "Pešaci nisu maratonci" okupili su se u ponedeljak u Parku vojvode Vuka na Topličinom vencu kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog pretvaranja tog dela, ali i celokupnog centra grada, u pešačku zonu. Oni su najavili da će fizički blokirati radove sve dok gradska vlast ne odustane od njih.

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić istakao je da nije tačno da se ukida saobraćaj u pešačkoj zoni i da će on funkcionisati u delu Gračaničke ulice do Ulice kralja Petra, kao i da će građanima biti podeljena obaveštenja kako bi se informisali.

PROČITAJTE JOŠ - Stojčić: Nijednu pešačku zonu nismo ostavili bez saobraćaja


Kako su istakli ogorčeni građani, oni zahtevaju da se zaustavi proterivanje stanara iz centra grada jer, kako kažu, ukoliko se ovo nastavi, oni neće imati uslova za normalan život.

- Ovo nije samo problem nas koji ovde stanujemo već i onih koji ovde rade i dolaze da posećuju svoje roditelje - rekli su iz inicijative "Pešaci nisu maratonci". - Ovde sada ne može da prođe ni Hitna pomoć ni vatrogasci. Ovo je centar metropole, a ne geto. Nas niko nije pitao da li želimo da živimo u pešačkoj zoni. Svi misle da je pešačka zona nešto glamurozno i da predstavlja slobodu, ali činjenica je da ćemo biti odsečeni od sveta.

foto N.Skenderija

Kako je istakao Stojčić, Grad nijednu zonu neće ostaviti bez saobraćaja, i svaki deo će u konačnom rešenju imati potapajuće stubiće za vatrogasna vozila i vozila Hitne pomoći.

- Strategija grada je da pešačka zona u centru bude funkcionalna i da služi svim građanima prestonice - kaže Stojčić. - U narednih nekoliko dana će građanima biti podeljena obaveštenja putem kojih će moći da se informišu. Na taj način ćemo sve objasniti kako bi znali šta to radimo. Ne smemo dozvoliti da saobraćaj bude u koliziji sa pešacima, a centralno gradsko jezgro, kome pripada i Topličin venac, pripada i svim građanima, a ne samo onima koji tu žive.

PROČITAJTE JOŠ - Glavni urbanista Beograda: Ključni ciljevi metro, tri mosta…


"VRABAC SERVIS"

STOJČIĆ je istakao i se uvodi "Vrabac servis" u pešačkoj zoni, koji će omogućiti građanima da se besplatno električnim vozilima prevezu od jedne do druge lokacije.

- U toku je rekonstrukcija Topličinog venca, uključujući okolne saobraćajnice, koje se pretvaraju u delove pešačke zone - kazao je gradski urbanista.