Platani u Cara Dušana bez krošnji

J. DINČIĆ

22. 03. 2019. u 14:28

Zbog rekonstrukcije Cara Dušana orezan stari drvored duž saobraćajnice. Drveće će već ove godine formirati lisnu masu - kažu u "Zelenilu"

Платани у Цара Душана без крошњи

"Drvoseče" i u Ulici 27. marta, Foto Dinčić

RASKOŠNE krošnje platana koje su krasile drvorede, duž Ulice cara Dušana sve do Ruzveltove, ove godine neće Beograđanima podariti hlad na koji su navikli. Radnici JKP "Zelenilo-Beograd" u akciji orezivanja drveća odsekli su celokupne krošnje drveća, tako da je od bujnog i zdravog stabla ostalo samo deblo.

Nekada raskošni drvored pretvoren je u sablasnu kolonu bledih stabala, a, umesto olistalih grana, ostali su da štrče samo patrljci. Nadležni su istakli da su stabla orezana zbog najavljene rekonstrukcije Ulice cara Dušana, a u skladu sa rešenjima koja su postpisali nadležni iz GO Palilula i Stari grad, a sve na zahtev Sekretarijata za investicije. Međutim, građane koji žive u ovom delu grada seča stabala je pogodila.

- Krošnje drveća su nam bile velika zaštita i od buke i od prašine, ali i od sunca - objašnjavaju stanovnici Ulice kraljice Marije. - Kada je počelo orezivanje, mislili smo da će samo poseći trule grane, a ne da će uništiti celo stablo.

Prema rečima stručnjaka, stabla su orezivana "toping" metodom, koja narušava odnos između lišća i korena, što dovodi do postepenog odumiranja korena. Ubrzani rast više izdanaka ispod svakog reza formira tanke grane koje su sklone brzom pucanju. Ovi razlozi su i jedan od glavnih motiva zbog kojih su gradske uprave u razvijenim zemljama, štiteći se od velikih troškova zamene drvoreda i plaćanja nadoknade za štetu nastalu padom granja i stabala, zabranile "toping" metodu orezivanja.

Stabla su orezivana "toping" metodom

Međutim, nadležni iz "Zelenila" kažu da će orezano drveće već u prvoj vegetaciji, odnosno ove godine, formirati lisnu masu u obliku manje krošnje, koja će se svake naredne godine povećavati - objašnjavaju, za "Novosti", iz JKP "Zelenilo-Beograd".


ZAMENA STABALA

TOKOM prolećnog orezivanja drveća, radnici "Zelenila" su izvadili stabla za koje je stručna komisija konstatovala da zbog bolesti i oštećenja moraju biti isečena. Takođe, popuna praznih sadnih mesta novim sadnicama planirana je u skladu sa programom redovnog održavanja, u periodu mirovanja vegetacije.


PROČITAJTE JOŠ: Kijavica stiže sa drveća

PLANIRANO POŠUMLJAVANJE

SEKRETARIJAT za zaštitu životne sredine najavio je da će u toku ove godine u prestonici biti zasađeno 60 hektara novih šuma i više od 400 stabala u formi drvoreda. Iz nadležnog sekretarijata istakli su da se pošumljavanje u Beogradu studijski primenjuje prema planu koji je usvojen 2011. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Један из Братства

22.03.2019. 16:23

Која је поента ово геноцида? Шта ће нам само стабла?

veselnik

22.03.2019. 16:43

"gradske uprave u razvijenim zemljama...zabranile "toping" metodu orezivanja"! Pa mi nismo razvijeni, mi smo napredni! Pri tome, "popuna praznih sadnih mesta novim sadnicama planirana je u skladu sa programom redovnog održavanja, u periodu mirovanja vegetacije"; a taj period je upravo prosao, tako da me interesuje da li su taj plan pravili isti strucnjaci.