RASKOŠNE krošnje platana koje su krasile drvorede, duž Ulice cara Dušana sve do Ruzveltove, ove godine neće Beograđanima podariti hlad na koji su navikli. Radnici JKP "Zelenilo-Beograd" u akciji orezivanja drveća odsekli su celokupne krošnje drveća, tako da je od bujnog i zdravog stabla ostalo samo deblo.

Nekada raskošni drvored pretvoren je u sablasnu kolonu bledih stabala, a, umesto olistalih grana, ostali su da štrče samo patrljci. Nadležni su istakli da su stabla orezana zbog najavljene rekonstrukcije Ulice cara Dušana, a u skladu sa rešenjima koja su postpisali nadležni iz GO Palilula i Stari grad, a sve na zahtev Sekretarijata za investicije. Međutim, građane koji žive u ovom delu grada seča stabala je pogodila.


PROČITAJTE JOŠ: Gundulićev venac: "Projekat godine" im zaklanja sunce

- Krošnje drveća su nam bile velika zaštita i od buke i od prašine, ali i od sunca - objašnjavaju stanovnici Ulice kraljice Marije. - Kada je počelo orezivanje, mislili smo da će samo poseći trule grane, a ne da će uništiti celo stablo.

Prema rečima stručnjaka, stabla su orezivana "toping" metodom, koja narušava odnos između lišća i korena, što dovodi do postepenog odumiranja korena. Ubrzani rast više izdanaka ispod svakog reza formira tanke grane koje su sklone brzom pucanju. Ovi razlozi su i jedan od glavnih motiva zbog kojih su gradske uprave u razvijenim zemljama, štiteći se od velikih troškova zamene drvoreda i plaćanja nadoknade za štetu nastalu padom granja i stabala, zabranile "toping" metodu orezivanja.

Stabla su orezivana "toping" metodom

Međutim, nadležni iz "Zelenila" kažu da će orezano drveće već u prvoj vegetaciji, odnosno ove godine, formirati lisnu masu u obliku manje krošnje, koja će se svake naredne godine povećavati - objašnjavaju, za "Novosti", iz JKP "Zelenilo-Beograd".


ZAMENA STABALA

TOKOM prolećnog orezivanja drveća, radnici "Zelenila" su izvadili stabla za koje je stručna komisija konstatovala da zbog bolesti i oštećenja moraju biti isečena. Takođe, popuna praznih sadnih mesta novim sadnicama planirana je u skladu sa programom redovnog održavanja, u periodu mirovanja vegetacije.


PROČITAJTE JOŠ: Kijavica stiže sa drveća

PLANIRANO POŠUMLjAVANjE

SEKRETARIJAT za zaštitu životne sredine najavio je da će u toku ove godine u prestonici biti zasađeno 60 hektara novih šuma i više od 400 stabala u formi drvoreda. Iz nadležnog sekretarijata istakli su da se pošumljavanje u Beogradu studijski primenjuje prema planu koji je usvojen 2011. godine.