U POJEDINIM prestoničkim višespratnicima je sve veća primena modernih tehnologija dovela do toga da oglasne table i kontakt od vrata do vrata upravnika i stanara odlaze u prošlost. U želji da uštede vreme i brže komuniciraju jedni sa drugima, mnoge stambene zajednice pokrenule su čak i sajtove, a veliki broj njih ima grupe na "Vajberu" i društvenim mrežama. Upravnik obaveštenje može da okači i u pola noći, a stanari da se virtuelno sastanu kad njima odgovara.

U većini slučajeva jedan od stanara je preuzeo ulogu administratora, pa uredno kači obaveštenja koje mu upravnik šalje, dok negde to rade i sami upravnici.


PROČITAJTE JOŠ: Dobila presudu, a ne može da uđe u lokal

- U suštini, sajt najviše koriste mladi, dok za starije stanare, koji nemaju pristup internetu, moram i dalje da kačim obaveštenja na oglasnu tablu - kaže, za "Novosti", Nebojša Kuzmanović, upravnik zgrade u Ulici učitelja Miloša Jankovića 3 na Zvezdari. - Šta god se planira u zgradi ili se uradi, to se stavlja na portal. Osim toga, tu se nalaze i neke zanimljivosti o zgradi, naselju, svakakve korisne informacije o zakonskoj regulativi, obrascima.

Zapisnik sa sednice stambene zajednice i ishod putem sajta mogu da isprate i oni koji njoj nisu prisustvovali. Da je zamenjena rasveta, razloge posete komunalne policije, koliko ko duguje za održavanje, molbu da komšija ne ostavlja stvari na hodniku... stanari mogu da okače na sajt ili podele u zajedničkoj grupi. Novim metodama komuniciranja koriste se i stanari Ulice generala Vladimira Kondića iz ulaza 5, 7 i 9.

- Ideja je potekla od stanara i sajt nam uglavnom služi kako bismo se informisali o mom radu i o radovima u zgradi - kaže Saša Stevanović, upravnik ova tri ulaza na pomenutoj adresi.


PROČITAJTE JOŠ: Kaluđerica: Otpadne vode teku ulicama

ISKUSTVA

OSIM konkretnih problema koji se tiču funkcionisanja zgrade i suživota među stanarima, komšije često na ovaj način razmenjuju i neka druga iskustva. Gde kupiti neku stvar, telefone majstora, kako završiti određenu papirologiju, komšije često umesto ana sajtu.