Privremena okretnica kod Albanije

S. B. MILOŠEVIĆ

13. 03. 2019. u 17:28

Привремена окретница код Албаније

Lokacija nove okretnice na Dorćolu Foto P. Milošević

Tenderi za gradnju kontaktne mreže uneli zabunu kuda će se kretati trolejbusi ka terminusu u Dunavskoj ulici. Saobraćaj na Trgu republike zatvara se u aprilu, početkom druge faze radova

DA će trolejbuski saobraćaj biti preusmeren sa Studentskog trga preko Francuske na novi terminus u Dunavskoj, plan je koji gradske vlasti odavno nameravaju da sprovedu. Međutim, prema izjavama zamenika gradonačelnika Gorana Vesića o tome gde će mreža proći, čini se da je gradska uprava odustala od toga da trolejbusi prolaze ovom trasom. Zabunu unosi i to što novim tenderom gradski oci planiraju projektovanje i izgradnju privremene trolejbuske okretnice kod Palate "Albanija".

Razlog za izgradnju okretnice baš na ovom mestu je zatvaranje Trga republike za saobraćaj tokom rekonstrukcije, što bi trebalo da se dogodi već u aprilu, kad počinje druga faza radova.

PROČITAJTE JOŠ - Vozimo se sa čak 139 okretnica


Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da je Direkcija za gradsko građevinsko zemljište raspisala tender za izgradnju trolejbuske kontaktne mreže za Dunavsku vredan 348,5 miliona dinara. Međutim, umesto Francuskom, kako je ranije bilo planirano, sada je odlučeno da mreža ide trasom Cvijićeva - Venizelosova - Gundulićev venac - Žorža Klemansoa - Dunavska.

- Poslednji posao u okviru javne nabavke tiče se izgradnje kontaktne mreže za privremenu trolejbusku okretnicu kod Palate "Albanija" zbog zatvaranja Trga republike za saobraćaj tokom rekonstrukcije. Izrada tehničke dokumentacije za sva četiri posla treba da bude završena u roku od pet meseci od početka projektovanja, dok je planirano da radovi traju dva meseca od pribavljanja odgovarajućih odobrenja za izvođenje i uvođenja izvođača u posao - poručio je zamenik gradonačelnika.

Prvobitno je planirana izgradnja terminusa u Dunavskoj na površini od 19.600 metara kvadratnih uz Dunavsku ulicu, prekoputa kompleksa GSP Beograd. Zatim je trebalo da usledi izgradnja mreže, a onda i izmeštanje okretnice sa Studentskog trga i pretvaranje centra u pešačku zonu. Sada je sve drugačije.

Plac na kome će biti krajnje stajalište trola

Druga faza radova na Trgu podrazumeva da će sav saobraćaj odavde biti izmešten. Zato nije jasno zašto su čelnici tek sad odlučili da raspišu tender za gradnju privremene okretnice kod "Albanije". Ako projektovanje traje pet meseci i radovi još dva, da li će biti produžen rok i za rekonstrukciju centra grada?


PRILAZ KROZ FRANCUSKU

TERMINUS Dunavska trebalo je da bude izgrađen uz postojeću Dunavsku ulicu, a prilaz trolejbusima da se obezbedi kroz rekonstruisanu Francusku ulicu. U planu je bilo da okretnica ima dva dela - desni prema Francuskoj i levi ka Ulici Tadeuša Košćuška. Projektom je predviđeno da se na ovom terminalu objedini 12 linija javnog prevoza.

INVESTICIJA

DRUGIM tenderom, koji je takođe raspisan, predviđeni su projektovanje i izgradnja kontaktne mreže u Nemanjinoj ulici, na Gundulićevom vencu i na Terazijama, uz procenjenu vrednost od 108,3 miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)