PRESTONIČKE ANTIKVARNICE SVE POPULARNIJE MEĐU LjUBITELjIMA KNjIGE: Skupa samo retka izdanja

J. BULATOVIĆ

ponedeljak, 11. 03. 2019. u 17:02

ПРЕСТОНИЧКЕ АНТИКВАРНИЦЕ СВЕ ПОПУЛАРНИЈЕ МЕЂУ ЉУБИТЕЉИМА КЊИГЕ: Скупа само ретка издања

Za "Gospodara prstenova" čitaoci spremni da daju i 15.000 dinara Foto: A. Stanković

Beletristika i klasici nešto su povoljniji nego u knjižarama, a cena varira u odnosu na to da li je reč o tvrdom povezu i da li roman prate ilustracije

MEĐU ljubiteljima knjiga, kako onim starijim tako i mlađim, antikvarnice su u poslednje vreme sve popularnije kao mesto gde se mogu pronaći retka izdanja željenog štiva, ali i zbog verovanja da su polovne knjige jeftinije. Međutim, u prestoničkim antikvarnicama cena knjige zavisi od njene vrednosti.

Beletristika i klasici nešto su povoljniji nego u knjižarama, a cena varira u odnosu na to da li je reč o tvrdom povezu i da li roman prate ilustracije. Većina popularnih naslova domaćih i stranih pisaca košta manje od 1.000 dinara. "Alhemičar" Paola Koelja, na primer, može se naći za 560 dinara. Stručna literatura, iako polovna, često košta koliko i nova knjiga, jer je uglavnom reč o izdanjima koja se više ne štampaju. Ovakve knjige iz različitih naučnih oblasti najčešće kupuju studenti, za potrebe školovanja.

PROČITAJTE JOŠ - Neobična kolekcija niške biblioteke: Koristila 100 evra kao obeleživač za knjige

Prva izdanja proslavljenih naslova su najskuplje štivo u ponudi. Što je knjigu teže pronaći, to joj je cena viša. Žanr koji je posebno popularan među kolekcionarima je fantastika.Tako za popularnu Tolkinovu trilogiju "Gospodar prstenova", štampanu u prvom izdanju, treba izdvojiti i do 15.000 dinara. Kako navode iz antikvarnice u samom centru grada, ovakve knjige se rasprodaju prvog dana kada stignu na police jer je reč o kolekcionarskim primercima.

Prednost antikvarnica su zbirke i sabrana dela pisaca čija je cena obično povoljnija nego u knjižarama. Zbirka Gogoljevih pripovetki košta 660 dinara, a starije izdanje "Seoba" Miloša Crnjanskog 2.530 dinara. Takođe, na policama ovih radnji nalaze se i različite antologije, i izdanja koja su štampana za posebne svrhe i prodavana u kratkom vremenskom periodu, kao i časopisi i magazini davno povučeni iz prodaje.


ULIČNI PRODAVCI

KNjIGA je najjeftinija na prestoničkim ulicama. Na štandovima u Ulici hiljadu trista kaplara, između Kolarčeve zadužbine i zgrade Filološkog fakulteta, može se naći veliki broj naslova različitih autora i žanrova, a prodavci neretko pristaju na cenkanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije