BLIZU četiri decenije dr Miroljub Jeremić leči. Njegovi pacijenti kažu da je uvek spreman da ohrabri, uputi lepu reč, bude podrška u borbi protiv bolesti. U kartoteci ima više od 2.000 kartona pacijenata. Isto toliko ljudskih sudbina. Često izuzetno teških i tužnih priča. Jasno je da mu četkica i slikarsko platno sa kojima se druži još od osnovne škole, pomažu da izbaci negativnu energiju koju nagomilava ljudska patnja, bol...

Doktor Jeremić, koji je i načelnik Službe opšte medicine u Domu zdravlja Voždovac, dočekuje nas nasmejan, pun pozitivne energije. Iako je na "funkciji", nije ostavio stetoskop i svakodnevno radi sa pacijentima. Zidove ordinacije krase tri njegove slike. Ulja na platnu sa potpisom dr Jeremića su i u hodnicima, drugim ordinacijama, kancelarijama. Naslikao je više od 200 radova, imao je pet samostalnih izložbi.

Pročitajte još: NEOBIČNA RADIONICA DZ VOŽDOVAC: Uz kafu o smrti

- Bitan je trenutak. Dok, recimo, šetam sa dragom osobom pored reke. Gledam brod i osećam se lepo. Želim da naslikam taj brod u trenutku - objašnjava dr Jeremić. - Trudim se da harmoniju trenutka prenesem na platno. I da budem zadovoljan. Dešava se da je trenutak loš. Slikanjem se oslobađam negativnih emocija. Kolege žele da kupe neke slike. Meni je žao. Ne želim da ih prodam. One me sećaju na taj trenutak i čuvaju ga večno.

Naš sagovornik skromno ističe da nije školovani umetnik, niti veliki slikar, a nema ni omiljenu tehniku. Ipak, najviše radi u ulju na platnu. Omiljeni mu je impresionizam, i Van Gog i Klod Mone, kao najpoznatiji predstavnici. Kaže odgovaraju mu po senzibilitetu.

Iako je specijalizirao dermatovenerologiju na VMA, kako je nije bilo u klasifikaciji zanimanja, posvetio se opštoj medicini. Mlađe kolege uči da budu dovoljno smirene da saslušaju čoveka, njegove probleme i da sa empatijom priđu njemu i bolesti, da se prema svakom odnose isto, bez obzira na imovno stanje, zanimanje, veru... Jer, naglašava da su lekari tu zbog pacijenata, a ne oni zbog njih.

PESNIK, SPORTISTA...

U TREĆEM razredu osnovne škole dr Jeremić je objavio prvu pesmu u "Kekecu" i nastavio da piše poeziju o objavljuje knjige. Amaterski se bavio glumom, a 1974. gosine proglašen je za najboljeg mladog glumca Srbije. Četiri godine kasnije i za najboljeg mladog pesnika SFRJ.

Završio je akupunkturu i tradicionalnu kinesku medicinu. Aktivno se bavi sportom od malih nogu - fudbalom, košarkom, rukometom. Poslednjih tridesetak godina aktivno igra tenis, ima dvadesetak osvojenih turnira, a 1997. godine postao je prvak države na Turniru veterana.