Žitelji „Stepe“ ne daju Crkvi placeve?

M. S.

08. 03. 2019. u 17:02

Житељи „Степе“ не дају Цркви плацеве?

Parcela dodeljena Patrijaršiji / Foto N. Fifić

Vlasnici nacionalizovanog zemljišta u naselju „Stepa Stepanović” na Voždovcu traže povraćaj imovine. Udruženje stanara "Stepa": Problem dodela parcela Patrijaršiji

VLASNICI nacionalizovanog zemljišta na kome se sada nalazi naselje „Stepa Stepanović”, zatražili su povraćaj oduzete imovine. Kako se navodi u dopisu Udruženja stanara ovog naselja, razlog tome je dodela dela oduzetih parcela Patrijaršiji za gradnju crkve, iako je građevinska parcela imala javnu namenu.

Predstavnici naselja tvrde da je neadekvatno reagovanje nadležnih na njihove sugestije dovelo do ovog problema.

- Vlasnici su pravnim putem zatražili da im se vrati oduzeta imovina - stoji u dopisu Udruženja. - Njihova logika je razumljiva jer, ukoliko je moguće da se primenom Zakona o restituciji dodeli zemljište velike finansijske vrednosti Patrijaršiji, koja ga nikada nije imala u posedu, ne postoje prepreke da se zemljište vrati vlasnicima, onima čija je zemlja nacionalizovana.


PROČITAJTE JOŠ: Komunalni milicionar može biti i u civilu

Stanari Stepe već su angažovali advokatski tim koji trenutno analizira dokumentaciju. Nameravaju da pokrenu tužbu jer se, kažu, građani maltretiraju sistematski i dugo.

- O ovome smo upozoravali nadležne na sastancima, ali nije bilo volje da se problem reši. Na sve parcele u naselju, koje su u vlasništvu Republike Srbije, u Katastar nepokretnosti stavljene su zabeležbe prema kojima su parcele našeg naselja u procesu restitucije. Jedno od najmlađih naselja danas se faktički nalazi na "ničijoj zemlji" - objašnjavaju stanari.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

Чикириз

08.03.2019. 17:42

Не малтретирају се грађани" системски и дуго" него ова обездуховљена,отуђена и себична братија врши тортуру над осталим нормалним станарима !Од како је света и века никада ниједан Србин није био против изградње цркве!! Па ми смо по томе и препознати,као народ коме су непријатељи стално пљачкали и рушили цркве а ми их стално обнављали и подизали нове ,у славу Бога и на духовну корист своје деце!!

Абердар

08.03.2019. 17:51

Ко су ти "представници насеља"?? Како су изабрани? Да ли већина станара подржава њихове ставове и захтеве? Све је више атеиста у свету али црква и вера су и даље духовна и цивилизациска потреба савремених људи!! О Србима да и не говоримо! ( свако село у Србији има цркву)

vili

08.03.2019. 19:08

@Абердар - Mislim da to nije problem.Obzirom da nigdje u svijetu nema pravoslavne crkva na spratu ,zasto jedna takva nebi bila u Srbiji.Stanarima naprevite garaze igralista itd u prizemlju a crkvu na spratu.I malo sale,stanari ce imati ono sto zele a crkva ce biti bliza Bogu.

dragan

08.03.2019. 23:11

@Абердар - A mogu i predstavnici naselja da skupe novac,kupe neku parcelu i naprave sta god vec zele

Del Boy

08.03.2019. 23:20

@Rale - E, komšija Rale, sigurno je da biste voleli i vi da odlučujete za vaše naselje koga bi voleli a koga ne za komšiluk. To je njihovo PRAVO jer nešto poseduju tamo. Ali to ima veze sa izrekom kojom se srbi ne služe: naša sloboda je ograničena tuđim slobodama, već misle da ako je kupio plac i da živi tu da može da radi šta hoće. Previše Džon Vejn filmova, bojim se

Mile

08.03.2019. 18:55

Nista narocito , ne za nekakve uzbune . Njima smeta crkva , pa sve ostalo . Zgrada i nekoliko okolnih gde stanujem nemaju nikakve veze sa crkvom , pa se desava ista situacija ! Prvo je bankrotirali " zavod za izgradnju " uknjizio sve parcele drzavne , na svoje ime i sve stavio pod nekakvu Hipoteku ! Onda su se javili stari vlasnici pa i oni traze zemljiste da bude njihovo ? Niko ne dize uzbunu jer je sve suludo i nema ni od jednog ni od drugog nista .

Miki-Zg

08.03.2019. 19:18

Na prostoru kasarne 4. juli -poslije naselje Stepa Stepanović lično sam služio 1981. god. vojni rok ,a ovih 25. god. iz nostalgije uvijek sam posjećivao taj prostor ,Problem je sada što su u većini Jugosloveni -Titoisti protjerani iz bivše YU ( moj bratić iz JNA -Splita ) ,koji mrze srpsku crkvu i žive u mračnom yugoslavenstvu -grobnici srpstva !

zaliv.net

08.03.2019. 21:55

Verujte da velikoj vecni tamo ne smeta crkva, stvar je da se organizovala manjina komunjara tj potomaka komunista kojima smeta mnogo toga a velicaju Tita i njegova zlodela. Vlast mora da se postara o ovome, neka se dozvoli da se SVI stanari izjasne pa da vidite kako ce crkva da se gradi!

Miami

08.03.2019. 22:47

Hajka vlasti uz pomoc feministkinja, homoseksualaca, sektasa i liberala na crkvu, Srbe i Srbiju je u punom jeku. Ta komunisticka nomenklatura i dalje vlada Srbijom.

Leštanac

09.03.2019. 00:00

Izgleda da srpski narod se vraća u srednji vek. Neznam kako i zašto sve više gradjana je toliko verski nastrojeno. Borim se svim srcem i dušom da deca u naselju Leštane sa blizu 20.000 stanovnika dobije Osnovnu školu. Da deca u svom mestu imaju školu, ali sve manaje imam podrške. No, zato ovih dana čujem da se gradi neki manastir. Zar je važniji manastir od škole? Izgleda da za mnoge Leštance je važniji manastir od škole. Pa dobro ako tako žele. Za mene i druge postoji i drugo rešenje.

Ацо

09.03.2019. 15:26

@Leštanac - Вековима је наша црква вршила описмењавање народа а отето јој је све што су наши преци поклонили.

Ota

09.03.2019. 14:50

Sva podrška za stanare u Stepi.I sve objekte koji se pokušavaju priključiti na infrastrukturu u Stepi ne dozvoliti.Ti novi stanari če ostavljati svoja vozila u Stepi i praviti još veču gužvu na parking mjestima po obodima naselja.

катаклизма комунизма

11.03.2019. 17:19

Није ми никако јасно шта ти људи хоће, зашто себи праве више проблема од оних које имају, и зашто су против Цркве. Сулудо, инаџијски и, вероватно - комунистички наследници који мисле да још могу да забрањују другима нешто што се њима не свиђа. Купио стан тамо, па би сада да командује свима. Уместо да им Црква буде саветник и сарадник, све би лакше решили, они се окомили на њу, која нема везе ни с урбаним планирањем, ни с реституцијом, ни с државом која је све преварила и скупо наплатила ...

лаку ноћ, памети

11.03.2019. 17:22

Тако је то кад нека групица узурпира основни мотив и направи проблем свима из неког свог, у овом случају идеолошког разлога. Коме може да смета црква, кад је она украс сваког насеља? Црква заузима најмање простора од свега, а увек је лепа грађевина с лепо уређеном портом. Али, комунистичка идеологија је овде још јака и одупире се протоку времена, а Срби држе под њеном проклетом чизмом.