Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je u ponedeljak, podovom usvojenog rebalansa budžeta grada, koji predviđa izdvajanje 35 miliona evra iz kredita za nabavku novih autobusa za GSP, da je grad vratio oko 600 miliona evra u poslednjih pet godina, od 1,2 milijarde evra duga koji je ostavila prethodna vlast i da sada ima finansijsku mogućnost da uzme kredit, koji će biti u zakonskim okvrima.

Vesić je za TV Pink rekao da je najvažnija odluka koja je usvojena na sednici u ponedeljak, odluka o rebalansu budžeta, koja predviđa da se uzme kredit od 35 miliona evra, koliko je zakonska mogućnost, kada je u pitanju zaduženje.

"Mi smo vratili oko 600 miliona evra u poslednjih pet godina, od onih 1,2 milijarde evra, koliko je Đilas zadužio Beograd. Prvi put posle pet i po godina imamo finansijsku mogućnost da uzmemo kredit", rekao je Vesić.

On je istakao da će, pored 35 miliona evra iz kredita, za kupovinu autobusa, GSP izdvojiti 10 miliona evra, pa će za 45 miliona evra biti kupljeno između 210 i 230 autobusa, što će zavisiti od cene koja se postigne na tenderu.

Svi autobusi bi trebalo da budu na ulicama Beograda do 1. septembra.

"Tako da ćemo imati zaista mnogo bolju situaciju kada je u pitanju gradski prevoz", rekao je Vesić.

Takođe, doneta je odluka o Sava centru, koja, kako je rekao, podrazumeva da se pokreće novi postupak, ovog puta kroz koncesciju, te dodao da je u prethodnom postupku odbijena ponuda kompanije Delta, koja se jedina prijavila.

Pročitajte još - Usvojen rebalans budžeta Beograda i izabran zaštitnik građana


"Zahvalni smo Delti što se prijavila na taj postupak. Pokrećemo novi postupak, kroz koncesciju i pozivamo i Deltu i druge kompanije da se prijave, kako bi do kraja godine imali partnera za Sava centar, koji bi bio rekonstuisan i u punoj funkciji do kraja neredne godine", rekao je Vesić.

On je dodao da je danas Marko Stojičić izabran za gradskog urbnistu, umesto Milutina Folića koji je do sada obavljao tu funkciju.

"Folić je pet godina bio na čelu urbanizma Beorgada i zahvalni za posao koji je uradio. Sam je doneo odluku da se posbveti drugim izazovima, a Stojičić nastavlja da radi tamo gde je on stao. Obezbeđen je kontinuitet", rekao je Vesić.

Takođe, danas je Skupština izabrala Mirka Valjarevića za zaštitnika građana.

Vesić je naveo da je Valjarević više od 33 godine sekretar Pravnog fakulteta, ugledan pravnik.

"On je čovek koji je potpisao više od 25.000 diploma pravnicima sa tog fakulteta i verujem da ćemo sa njim dobiti da zaštitnik građana obavlja njegovu primarnu funkciju - zaštita interesa i prava građana pred gradskim organima", rekao je Vesić.

Takođe, Skupština je usvojila i godišnji plan za suzbijanje ambrozije, za koji je obezbeđen novac.

Na pitanje o bojkotu sednice dela opozicije, Vesić je rekao da to pokazuje kako oni razumeju politiku.

"Tako oni razumeju politiku, Đilas, Jeremić i ostali. Umesto da sede u Skupštini grada, brane interese građana koji su glasali za njih, oni su nastavili sa onim što su radili u prošlom mandatu - Đilas je četiri godine bio odbornik, primio više od 630.000 dinara, a osim na prvoj, nijednom nije ušao na sednicu", rekao je Vesić.

Kako je rekao, to što je Đilas podneo ostavku na mesto šefa odborničke grupe, znači da "on ne može da izdrži da sedi u skupštini i radi stvari koje su korisne za građane".

"Oni su izabrali da budu ispred skupštine, a naravno da nisu izabrali da ne uzmu dnevnice. Dnevnice uzimaju redovno, tu su prvi na blagajni", rekao je Vesić i dodao da to govori o tome koliko su odgovorni prema građanima.

"Ako učestvujete na izborima i dobijete glasove, koliko god da je građana glasalo za vas, obavezni ste da zastupate njihove interese. A, oni se tako odnose prema svojim građanima i ja verujem da će već na sledećim izborima građani to znati da kazne, kada su oni u pitanju", zaključio je Vesić.