Izgradnja gondole koja će povezivati Kalemegdan i Ušće počeće u maju, najavio je za Tanjug gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i istakao da će gondola biti velika turistička atrakcija i moderan vid prevoza i da s njom Beograd više neće biti isti.


U planu je da žičara bude opremljena sa 25 kabina od kojih će jedna biti luksuzna, pojasnio je gradonačelnik i dodao da će svaka kabina imati po 10 mesta, kao i da će prevoz bicikala i pristup osobama sa invaliditetom takođe biti omogućeni.


"Od Ušća do Kalemegdana Beograđani i turisti moći će da stignu za oko pet minuta. Trasa buduće gondole je duga oko jedan kilometar, a brzinom od pet do šest metara u sekundi svakog sata moći će da preveze 3.000 putnika", naveo je Radojičić.


Podsetio je da je ugovor sa izvođačem radova potpisan krajem prošle godine po sistemu "ključ u ruke", što, pojasnio je, znači da je izvođač u obavezi da izradi projektno-tehničku dokumentaciju neophodnu za dobijanje građevinske dozvole nakon čega ima rok od 275 dana za izvođenje radova.Prema stručnoj proceni, kaže Radojičić, uloženi novac u izgradnju gondole trebalo bi da se vrati za oko šest godina.Grad Beograd finansira oko jednu trećinu, a Republika Srbija, odnosno Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija oko dve trećine.Izvođači radova su firme "Leitner S.p.a Vipiten", KOTO, "Elkoms" i "Del ing".