Uskoro i veštačka stena na Košutnjaku

S. VIDAČKOVIĆ

02. 03. 2019. u 18:15

Bageri i radnici u izletištu izazvali reakciju javnosti, nije divlja gradnja. Radovi legalni, posao gotov u maju - kažu iz republičkog Zavoda za sport

Ускоро и вештачка стена на Кошутњаку

Budući izgled veštačke stene

GRADILIŠTE, bageri i radnici na Košutnjaku, tik pored atletske staze, izazvali su pravu buru na društvenim mrežama. S obzirom na to da divlja gradnja "buja" po celom Beogradu, građani su u prvi mah pomislili da će se usred najpopularnije prestoničke šume izvoditi nelegalni radovi nekog bahatog investitora. Ipak, na ovom mestu biće sagrađena veštačka stena za penjanje, kao i bolder, čiji je investitor republički Zavod za sport i medicinu sporta.

Prema rečima Gorana Bojovića, direktora ovog Zavoda, vandali su već dva puta skinuli tablu sa podacima o građevinskim radovima, zbog čega su prolaznici pomislili da je reč o divljim radovima. Kako ističe, ovde će u maju biti završena veštačka stena za sportsko penjanje, jedinstvena u Jugoistočnoj Evropi, pogodna za svetska i evropska takmičenja.

- Radovi su počeli pre osam dana, i za to vreme, oni koji nam smeštaju hajku na društvenim mrežama skinuli su dve table sa informacijama o projektu - kaže, za "Novosti", Bojović. - Sada postavljamo i treću tablu. Dobijali smo svakakve poruke i kletve, jer su pojedinci mislili da će ovde biti stambena zgrada. Međutim, ovde pravimo stenu za brzinsko, rekreativno i težinsko penjanje koja će biti visoka 15 metara. Takođe, tu će biti i bolder dužine 35 metara. Sve će to služiti za treninge članova Sportskog saveza, omladine, Vojske, Policije, i onih koji budu želeli da se rekreativno bave penjanjem. Već smo dobili ponudu od Svetske sportsko-penjačke federacije da sledeće godine ovde napravimo sportsko juniorsko prvenstvo.

Vrednost ove investicije je, navodi Bojović, oko milion evra, a izvođač radova je bugarska firma "Valtopija", specijalizovana za ovakve poslove.

Reporteri "Novosti" juče su obišli ovaj deo Košutnjaka i zatekli gradske građevinske inspektore na terenu. Rekli su nam da je gradilište legalno, poseduje neophodne dozvole, samo je nedostajala prijava o početku radova i tabla sa podacima o projektu koja je juče trebalo da bude ponovo postavljena.

Vrednost investicije je oko milion evra - Foto P.Mitić


STABLA NISU POSEČENA

TAKOĐE, na internetu se juče govorilo da je dosta stabala posečeno zbog pripreme zemljišta za gradnju stene. Direktor Bojović navodi da su to lažne informacije.

- Niko nije sekao stabla zbog radova! Zimus smo jedino morali da posečemo dva drveta koja su bila bolesna i ugrožavala su bezbednost ljudi - objašnjava Bojović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije