Muzej grada uskoro na jednom mestu

M. STANOJKOVIĆ

16. 02. 2019. u 22:15

Projekat rekonstrukcije i prenamene objekta u Resavskoj ulici 40 na javnom uvidu. Prema ranijim najavama, proces obnove trebalo bi da košta 15.000.000 evra

Музеј града ускоро на једном месту

Budući izgled zdanja - Foto Beoinfo

NAKON što je 2016. godine izabrano idejno rešenje za objekat Muzeja grada Beograda, sada su preduzeti naredni koraci da posle 115 godina ova kulturna ustanova dobije svoju zgradu. Urbanistički projekat za rekonstrukciju, dogradnju i prenamenu objekta u Resavskoj 40b, koji je uradio Centar za planiranje urbanog razvoja - CEP, na javnom je uvidu. Građani će do 20. februara moći da daju predloge, nakon čega bi komisija Sekretarijata za urbanizam trebalo da ga usvoji. Posle toga, sledi izrada tehničke dokumentacije.

Prema najavama gradskih čelnika sa početka 2018. godine, radovi je trebalo da počnu krajem te godine, i da budu završeni 2020. S obzirom na to da se proces odužio, nije izvesno kada bi majstori mogli da započnu preuređenje.

Stari vojni objekat između Resavske, Nemanjine i Birčaninove ulice će se prenameniti i biće Muzej grada, s tim što se spoljašnost neće narušavati i menjati, pa će fasada ostati ista, jer je zgrada pod zaštitom. Kako se navodi u urbanističkom projektu, rekonstrukcija postojećeg objekta je neophodna zbog prilagođavanja prostora novoj nameni. Ovaj objekat će se prostirati na 17.000 kvadrata, a, prema ranijim najavama, čitav proces koštaće oko 15 miliona evra.

- Prvi sprat je planiran za stalne izložbene postavke u delu objekta prema Birčaninovoj - stoji u projektnoj dokumentaciji. - U delu prema Nemanjinoj, biće depo muzejskih i studijskih zbirki. Drugi sprat je u delu prema Birčaninovoj ulici planiran za stalne izložbene postavke i prostore edukativnih radionica sa pratećim sanitarnim prostorijama. Deo prostora prema Nemanjinoj namenjen je za depo slika, skulptura, nameštaja. Potkrovlje je predviđeno za upravu muzeja, direktora i prateće službe.

Građani će do 20. februara moći da daju svoje predloge - Foto Tanjug


U planu je i rušenje postojećeg centralnog stepeništa orijentisanog prema dvorištu, kao i ulaznog stepeništa i dela galerije radi formiranja reprezentativnog hola. Dvorište objekta je integrisano u javne prostore muzeja. Centralni motiv dvorišta je arheološki lapidarijum - deo izložbene postavke muzeja na otvorenom. U okviru dvorišta je planiran spoljni amfiteatar sa urbanim mobilijarom.

Novi prostor je osmišljen tako da u njemu posetioci mogu da provedu čitav dan.

Foto N.Fifić


SAGRAĐENA 1899. GODINE

ZGRADA Nove vojne akademije, buduća zgrada Muzeja grada na uglu Birčaninove, Resavske i Nemanjine, podignuta je prema projektu arhitekte Dimitrija T. Leka, u duhu neorenesansne arhitekture. Prvi deo je podignut 1899. godine, a drugi dograđen posle Drugog svetskog rata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

предлоги

18.02.2019. 17:44

Подржавам рад на сваком музеју, али бих прво пребацио Теслин музеј где је предвиђено јер он има највише посетилаца и доноси највише новца.Што се не направи музеј о Титу, и њега би посећивало много људи. Јесте да је био јако лош за Србију и Србе, али, пошто постоје и музеји вампира и разних негативних историјских личности, могао би и тај јер има шта да се изложи.