FON zida zgradu u svom dvorištu

J. DINČIĆ

14. 02. 2019. u 14:02

Rukovodstvo Fakulteta organizacionih nauka odlučilo da raskine dogovor s gradom, odnosno opštinom Voždovac. Novo, moderno krilo biće izgrađeno pored glavnog ulaza

ФОН зида зграду у свом дворишту

Postojeća zgrada visokoškolske ustanove ,foto N.Fifić

FAKULTET organizacionih nauka odustao je od ranijih planova da novu zgradu za nastavu gradi na placu koji pripada Predškolskoj ustanovi "Čika Jova Zmaj" i dečjem dispanzeru Doma zdravlja Voždovac. Uprava fakulteta odlučila je da se novo krilo zgrade zida na placu koji je u njihovom vlasništvu.

Postignut dogovor sa GO Voždovac da se stari vrtić i dispanzer sruše, a da se novcem FON izgradi nova predškolska ustanova dupliranih kapaciteta, pao je u vodu.

- Odustali smo od plana da se zgrada fakulteta gradi na zemljištu Opštine - kažu nadležni sa Fakulteta organizacionih nauka. - Gradnju novog objekta započećemo na zemljištu fakulteta i u toku je proces prikupljanja svih neophodnih građevinskih dozvola za početak radova.

Da bi se proširio prostor za nastavu na ovom fakultetu, u januaru prošle godine potpisan je ugovor o gradnji nove zgrade, površine 7.619 kvadratnih metara. Potpisivanju su čak prisustvovali premijerka Ana Brnabić i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Država je za izgradnju izdvojila pet miliona evra iz kredita Evropske investicione banke, a, prema ugovoru, planirano je da fakultet uloži 60 miliona dinara iz sopstvenih sredstava za opremanje zgrade.

Pročitajte još - FON zida još jednu zgradu

Novo, moderno krilo, umesto na placu Opštine, biće izgrađeno pored glavnog ulaza postojeće zgrade. Prema planu koji je Direkcija za izgradnju uradila u julu, direktna veza dva objekta biće ostvarena manjom rekonstrukcijom na staroj zgradi, tačnije, izgradnjom zatvorene pasarele u visini prvog sprata.

Pored novih prostorija za studente, planirano je da zgrada dobije i dvospratnu podzemnu garažu, čime će biti rešen problem parkiranja na prilaznom platou ispred objekta.

Na podzemnim etažama planirano je 60 parking-mesta sa kontrolisanim pristupom za oko 150 zaposlenih u ovoj ustanovi. Kolski pristup obezbeđen je iz Ulice Jove Ilića. U prizemlju je planiran ulazni hol, velika čitaonica sa 100 mesta i bibliotekom, putnički liftovi i stepeništa, kao i deo tehničkih prostorija.

Prema ugovoru koji je Fakultet potpisao sa Ministarstvom prosvete, izgradnja novog objekta trebalo bi da počne ove godine, i da bude završena tokom 2020. godine.

OSNOVAN 1971. GODINE, POČELI U RAKOVICI

FON je osnovan 1971. godine, a prve prostorije nalazile su se u prostoru Industrije motora "21. maj" u Rakovici.

Raspolagali su sa svega 823 kvadrata. Deset godina kasnije, sele se na Voždovac. Trenutna površina kojom fakultet raspolaže je 6.700 kvadrata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Bata Laki

14.02.2019. 16:59

"Na podzemnim etažama planirano je 60 parking-mesta sa kontrolisanim pristupom za oko 150 zaposlenih u ovoj ustanovi. "hahahaha kada FONovci nesto planiraju :) :) :)Ljudi imate li vi gram mozga???

Dragan

15.02.2019. 09:03

@Bata Laki - Kvadrat podzemne garaze skuplji je od m2 stambenog prostora, odimljavanje ako je veca i dizel agregat itd