PLAN detaljne regulacije područja uz Kliničko-bolnički centar "Bežanijska kosa" nalazi se na javnom uvidu u zgradi gradske uprave i to do 22. februara. Planom se razmatra mogućnost grupisanja, odnosno preseljenja više ustanova primarne i specijalizovane zdravstvene zaštite od gradskog i republičkog značaja na zemljište javne namene u zoni oko KBC "Bežanijska kosa".

Kako se navodi u dokumentu, ovde bi trebalo da se grade zgrada Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti, Gradski zavod za plućne bolesti i tuberkulozu, Gradski zavod za gerontologiju, kao i specijalna bolnica i dom zdravlja u prizemlju. Ujedno, ovde bi trebalo da se izgradi i ginekološko akušerska klinika.

PROČITAJTE JOŠ - KBC Bežanijska kosa dobio rentgen, stižu magnet i skener


Planom detaljne regulacije predviđena je i mogućnost transformacije ovog područja, gde su neplanski izgrađeni nelegalni objekti i spontano formirane ulice koje nisu dovoljno opremljene infrastrukturom.

- Plan treba da unapredi standarde stanovanja i poslovanja i da definiše kapacitete izgradnje u novim blokovima i kapacitete socijalne infrastrukture. Površina obuhvaćena planom ima oko 88 hektara i zapravo je zemljište koje je planom višeg reda, pored mreže saobraćajnica i prateće infrastrukture, namenjeno za objekte i komplekse javnih službi i za različite zone porodičnog i višeporodičnog stanovanja, kao i za komercijalne sadržaje i mešovite gradske centre niske spratnosti - navode u Direkciji za gradsko građevinsko zemljište i izgradnju.

PROČITAJTE JOŠ - Bolje šanse za srce

U Direkciji kažu i da je prilikom izrade plana odlučeno da je neophodno sprečiti prekomernu prenamenu šumskog i poljoprivrednog zemljišta u građevinsko. To znači da šume uz auto-put, a naročito u okviru kompleksa KBC "Bežanijska kosa", moraju biti sačuvane.

Iz Direkcije napominju i da ovaj deo grada nije označen kao kulturno dobro, ali da se na prostoru nalaze poznati istorijski spomenici.

Područje obuhvaćeno regulacijom

Prema istorijskim izvorima, na prostoru koji pripada KBC "Bežanijska kosa" nalazilo se groblje Folksdojčera. Tu postoji i spomen-obeležje posvećeno stradalim vojnicima iz Prvog svetskog rata, koje je ostalo ispred fasade, okrenuto ka glavnom pristupnom putu.

U Mozerovoj ulici nalaze se objekti nekadašnjeg proizvodnog pogona fabrike vina i šampanjca u vlasništvu porodice Mozer, koji su kasnije nacionalizovani pod imenom "Navip". U kompleksu je i vila građena u stilu moderne, koju je projektovao čuveni arhitekta Milan Zloković. On je bio i idejni tvorac proizvodne hale zgrade, a danas su ovi objekti u devastiranom stanju.


ŽALBE DO 21. MARTA

GRAĐANI koji žive u ovom delu Beograda mogu da pogledaju plan detaljne regulacije do 22. februara u Ulici 27. marta 43, u sali 2 u suterenu. Javna sednica održaće se 21. marta, kada će se razmatrati i obrazlagati sve predate primedbe.