POSLE najave da će stupiti u štrajk, vozači ATP Pančevo sastali su se u nedelju sa rukovodstvom ovog preduzeća i izdejstvovali povećanje zarada za 10 odsto. Ipak, iz medija su saznali da će sa većom platom dobiti i veća zaduženja. Sada će morati i da prodaju karte.

Nezadovoljni visinom mesečnih zarada, koje iznose od 36.000 do 39.000 dinara i koje se, kako kažu, nisu menjale poslednjih 15 godina, vozači ATP Pančevo planirali su za danas štrajk. Rukovodstvo je šofere okupilo u nedelju, a dogovor je bio da im se zarade povećaju za 10 odsto i da im se isplati jednokratna solidarna pomoć.


PROČITAJTE JOŠ:
Zrenjaninski put vapi za obnovom

- Postignuti dogovor podrazumeva povećanje zarada, ali istovremeno i obaveze - kažu iz ATP Pančevo. - Naime, vozno osoblje će ubuduće morati da se bavi i prodajom karata u vozilima. Prateći zakonske okvire i radnopravnu regulativu Republike Srbije, jedino moguće rešenje, a da se ne povećava masa zarada, jeste da se izmenama sistematizacije problem reši. Dodatni angažman voznog osoblja i promena radnog mesta će biti vrednovani uvećanom zaradom od 10 odsto. Zaposlene ATP Pančevo ove godine očekuje isplata solidarne pomoći kao i prethodne godine.

Za vest da će za oko 5.000 dinara veću platu sada raditi dva posla, vozači su saznali iz medija.

- Nigde na sastanku, kada smo govorili o povećanju zarada, niko nije pomenuo da ćemo morati da budemo i kondukteri - priča vozač Dragan S. - Kod nas ima oko 30 stalno zaposlenih konduktera, dok se ostali angažuju preko Agencije. Sad će njih da otpuste, a mi ćemo da preuzmemo njihov posao. Samo ne znam kako će to da izgleda. Ne mogu da puštam putnike samo na prva vrata, dok ostatak autobusa čeka da izađe iz vozila. A da ne pominjem gubljenje vremena na svakom stajalištu, dok budem cepao i prodavao karte.

Da podsetimo, ATP Pančevo ima ukupno 130 zaposlenih vozača, koji voze na 11 gradskih i osam međumesnih linija.


PROČITAJTE JOŠ:
Šta se menja u sistemu parkiranja u Beogradu

PARTNERSTVO NE PRE LETA

NA adresu gradske uprave Pančeva stigla je još u maju prošle godine inicijativa firme "Ariva litas" za privatno-javno partnerstvo sa Auto-transportnim preduzećem (ATP) Pančevo. Rukovodstvo ovog prevoznika tada se pozitivno izjasnilo o pristiglom predlogu. Trenutno se čeka završetak studije koja bi treblo da pokaže opravdanost sklapanja ovog partnerstva, a onda i pozitivan stav Ministarstva finansija. Tek onda Pančevo može da raspiše javni poziv na koji će se javiti svi zainteresovani, pa i "Ariva".