NASELjU Cerak-Vinogradi tek nedavno je formalno potvrđen status kulturnog dobra, ali stanovnici ovog dela grada odavno žive drugačije od Beograđana u drugim naseljima. Iako je većini drago da stanuju u kraju koji je pod zaštitom, ima i onih koji smatraju da će ova odluka loše uticati na njihov način življenja. Kao neke od problema navode začkoljice prilikom renoviranja zgrada, kao i nedostatak parking-mesta koje, kako tvrde, ne mogu da izgrade. S druge strane, arhitekta Milenija Marušić, glavni projektant urbanističkog projekta naselja, zaštitu vidi kao pobedu višedecenijskog truda da sačuva od ruženja ovo jedinstveno naselje.


PROČITAJTE JOŠ - PRVI PUT U SRBIJI: Cerak zaštićen od divlje gradnje


Projekat naselja, koji su radili arhitekte i supružnici Darko i Milenija Marušić i dr Nedeljka Borovnica je, prema rečima stanara, pod neformalnom zaštitom još od osamdesetih godina, pa su i do sada bile zabranjene bilo kakve značajnije izmene. Kako za "Novosti" ističe arhitekta Milenija Marušić, nada se da će ovo formalno stavljanje pod zaštitu ipak osvestiti ljude.

- Prošle su 32 godine otkako smo se upustili u borbu da se zaštiti naselje i da ostane onakvo kakvo je projektovano, ali, naravno, uz inovacije koje donosi savremen život - kaže za "Novosti" Marušićeva. - Sve vreme sam bila u kontaktu sa stanarima kako bismo uspeli da izađemo u susret prilikom adaptacije stanova, a da opet sačuvamo prvobitan izgled. Bilo je mnogo i onih koji su se neodgovorno ponašali, pa smo morali sa njima da kontaktiramo uz pomoć inspekcije. Pojedini nemaju svest o tome da su lica zgrade naša lica. Ne očekujem da se vrati u prvobitno stanje ono što je do sada narušeno, ali očekujem da se nadalje malo više vodi računa.

PROČITAJTE JOŠ - Propisi u svađi, "divlje" objekte još niko ne dira


Stanovnici ovog naselja jedini u Beogradu mogu da se pohvale činjenicom da ih zaobilaze divlja gradnja i bahati investitori.

Foto P. Milošević

- Naselje je prelepo, ima mnogo zelenila, veoma je humano i takva naselja se više ne grade - kaže Milena Žutić, jedna od stanarki Ulice lipa na Ceraku i bivša upravnica zgrade. - Međutim, to su sve stare zgrade od oko 30 godina, pa je svakoj potrebno ulaganje. Ali, kako bi održali prvobitan izgled suočavamo se sa mnogo problema prilikom renoviranja. U velikom broju, kao i u mojoj zgradi, krovovi prokišnjavaju, a nemamo saglasnost da postavimo novi. U unutrašnjosti naselja zabranjeno je parkirati automobile, već samo po obodu. Ovo naselje mora da se održava, a to treba da nam se omogući.


"ZELENILO" SREĐUJE STAZE

- BILA sam na razgovoru sa predsednikom Opštine Čukarica i dogovorili smo se da uskoro na teren izađu ekipe "Zelenila" kako bi procenili na koji način mogu da se preurede staze. Ploče su propale, a našla sam firmu koja bi mogla da proizvede ploče koje su približne prvobitnim - objašnjava arhitekta Milenija Marušić.


Foto P. Milošević

KVADRAT DO 1.100 €

AGENTI za nekretnine ne misle da će ova odluka bitno uticati na promet u ovom delu grada, jer su stanovi na Ceraku, kako navode, oduvek bili traženi.

- Može se očekivati da se održe ove cene od 900 do 1.100 evra po kvadratu u zavisnosti od stanja - objašnjava Miloš Simić iz "Euroinvesta". - Ovo je lepo naselje za porodične ljude, a zgrade su u relativno dobrom stanju. I do sada je prilikom renoviranja bilo potrebno tražiti dozvole, ali ne mislim da će Zavod nešto biti rigorozniji.


ANKETA: Kako ste zadovoljni životom u naselju Cerak?

Marija Milovanović (50), domaćica:

- Ovde je lepo i mirno, ali nam nedostaje parking. Od parkinga do zgrade moramo da pešačimo i po 500 metara. Pošto smo pod zaštitom, ne znam kako da rešimo taj problem.

Velibor Rakonjac (72), penzioner:

- Nedostaju nam prodavnica i još jedna pošta, jer ima dosta penzionera. Drago mi je što nije moguće da se ovde grade nove zgrade, jer bi narušile naše lepo naselje.

Stojna Takić (75), penzionerka:

- Najveći problem je parking. Kada smo se doselili bilo je dovoljno mesta za sve, ali sada ne. Sve ostalo nam je relativno blizu i prilično je mirno. n

Milica Petrović (44),stomatolog:

- Moje komšije i ja imamo problem sa kanalizacijom. Koren je probio cev, tako da nam je već godinu podrum potopljen, a drvo je pod zaštitom i nikako da saniramo kvar. (A. K.)