Vitezovi prvi plivaju do krsta

S. V.

18. 01. 2019. u 13:03

Pravoslavni vernici širom prestonice pripremaju se za tradicionalno plivanje u subotu, na veliki praznik. Na Adi Ciganliji prvi put i saborno pogruženje - ulazak ljudi u vodu

Витезови први пливају до крста

Običaji na Krstovdan Foto M. Anđela

OBELEŽAVANJE velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenje biće tradicionalno održano plivanjem za časni krst na nekoliko mesta u Beogradu.

U organizaciji Kraljevskog reda vitezova, sa blagoslovom NJegove svetosti patrijarha Irineja, prvi su u petak u podne zaplivati vernici na ušću Save u Dunav. Manifestaciji će prethoditi liturgija u Crkvi Ružici na Kalemegdanu od 9.00. Posle bogosluženja, sa Beogradske tvrđave kreće litija prema mestu plivanja, kod Kule Nebojša.

- Od 11.30 počinje kulturno-viteški program na Kalemegdanu, a centralni događaj biće u podne, kada će episkop Stefan položiti krst u vodu i na pucanj topa dati blagoslov učesnicima - navodi se u saopštenju Turističke organizacije Srbije. - Do krsta će se u subotu, na Bogojavljenje, sugrađani će plivati na Adi Ciganliji, gde će prvi put biti održano i saborno pogruženje - ulazak vernika u vodu.

Obrenovčani će za časni krst plivati na Zabrežju kod Kajak-kanu kluba, dok će se u Lazarevcu ovo tradicionalno takmičenje održati u subotu u 11 sati na jezeru Očaga.

U isto vreme, oko 40 Surčinaca će se u Bečmenskom jezeru nadmetati za časni krst.

Tradicionalno, sugrađani iz Zemuna i Grocke u Dunavu će odmeriti snage i plivati za časni krst. Svetkovanje Bogojavljenja u Zemunu počinje u subotu u 9 časova liturgijom u Hramu Svetog oca Nikolaja, a nastavlja se litijom koja će proći centralnim ulicama, sve do Zemunskog keja, gde tačno u podne počinje trka.


ZATVARANJE SAOBRAĆAJA

PLIVANJE za časni krst za Bogojavljanje u subotu, na Čukarici i u Zemunu, izmeniće i trase linija javnog prevoza. U periodu od 10.45 do 11.15, održaće se svečana litija u organizaciji GO Čukarica. Za vozila će zato biti zatvorena za saobraćaj ulice Visoka i Radnička, do ulaza na Adu Ciganliju. Litija će proći i kroz ulice Zemuna. Od 11.30 do 12.30, povremeno će za saobraćaj biti zatvorene ulice: NJegoševa, Glavna, Gospodska i Kej oslobođenja. Vozila javnog gradskog prevoza čekaće na trasi sve dok litija ne prođe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)