BROJ obolelih od akutnih respiratornih infekcija, koji su potražili pomoć lekara prošle nedelje, manji je za trećinu u odnosu na poslednju sedmicu decembra. Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, u periodu od 31. decembra do 6. januara, registrovan je 11.161 građanin sa "dijagnozom" akutne respiratorne infekcije, što je za 32,33 odsto manje. Zdravstvena statistika izbrojala je i 19 pacijenata sa oboljenjima sličnih gripu.

Kako navode u GZZJ, školski raspust je smanjio broj obolelih među decom, tako da ih je najviše bilo među radno sposobnim stanovništvom - 3.815. Reč je starosnom dobu od 20 do 64 godine. Među populacijom od 9 do 19 godina, registrovano je 3.263 obolelih, sledi najmlađi uzrast starosti do četiri godine sa 2.737 prijavljenih slučajeva, pa stariji od 65 godina, kojih je bilo 1.346.


PROČITAJTE JOŠ:
Plivanje za krst u Grockoj

U GZZJ ističu da će se prava slika o broju obolelih znati tek sledeće nedelje, pošto zbog proteklih praznika mnogi nisu ni potražili lekarsku pomoć. Kako kažu u domovima zdravlja, prvog radnog dana posle novogodišnjih i božićnih praznika nije bilo većih gužvi, a većina pacijenata se žalila na respiratorne probleme. Sa povratkom dece u škole, očekuje se i porast broja obolelih od virusnih respiratornih infekcija, koje se brzo šire u kolektivima i zatvorenom prostoru.