Vesić: Mudis potvrdio da Beograd ima dobru fiskalnu politiku

Tanjug

24. 12. 2018. u 10:30

Весић: Мудис потврдио да Београд има добру фискалну политику

Foto Tanjug

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je izjavio da je renomirana kreditna agencija ''Mudis'' u svom istraživanju potvrdila da Beograd vodi dobru fisklanu politiku i da se dobro razvija
BEOGRAD - Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je izjavio da je renomirana kreditna agencija ''Mudis'' u svom istraživanju potvrdila da Beograd vodi dobru fisklanu politiku i da se dobro razvija.

Istraživanje u kome su poređeni Beograd i Zagreb je pokazlao da je Beograd ispred glavnog grada Hrvatske po mnogim fiskalnim parametrima, a Vesić je gostujući na RTS-u rekao da je analiza Mudisa pokazala da je fiskalna politika Beograda posle pet godina dovela do smanjenja dugova. "Beograd i Zagreb imaju sličan kreditni rejting, ali Beograd ima mnogo bolje izglede za napredovanje, u smislu da su naši prihodi stabilniji, brže rastu i manje smo izloženi dugu nego Zagreb. Konstatuje se da je Beograd 2014. bio izložen dugu koji je iznosio 87 odsto gradskog budžeta", naveo je Vesić.

Kaže da ''Mudis'' procenjuje da će taj dug biti oko 40 odsto u 2019. godini, dok je procena grada 38 odsto. "To znači da Beograd konstantno smanjuje javni dug i da ima sve bolje prihode. Oni su procenili rast prihoda Beograda u 2019. za 10 odsto, a mi smo procenili u budžetu da će to biti nešto manje", rekao je i dodao da to znači daće biti više parkova, ulaganja u infrastrukturu i slično.

PROČITAJTE JOŠ - Beograd nadmašio Zagreb

Naglasio je da je renomirana američka agencija procenila da je Beograd na dobrom putu, da se razvija i da se vodi domaćinska politika. Naveo je da je Beograd 2014. bio na ivici bankrotstva i da je 2009. i 2010. deficit gradskog budžeta bio više od 20 odsto i pokrivao se konstantnim novim zaduživanjema.

"Ove godine imamo planiran deficit ispod devet odsto, što je po zakonu a inače je pokriven potpuno suficitom i već treću godinu zaredom imamo suficit". Govoreći o programu za Novu godinu Vesić je rekao da je pripremljen bogat program, posebno 30. i 31. i 1. za sve ukuse.

Tako će 30. decembra biti organizovan dan za mlade na Trgu Nikole Pašića pošto će nastupiti džijevei i poznati sastav Rudimental. Za Nova godinu će ispred skupštine nastupiti Saša Kovačević, Haris Džinović, Bajaga i Dejan Petrović bend, dok će 1. januara uveče nastupiti Rasta.

Vesić je, takođe, rekao da će biti organizovan i koncert klasične muzike na bini ispred Narodne skupštine. Podsetio je da je već 1. decembra počela Beogradska zima u okviru koje je organizovano više od 200 besplatnih programa, koja će trajatia do kraja januara. Neki od njih su Trg bajki ispred opštine Zvezdara, Trg otvorenog srca i Ulica otvorenog srca, kilizalište na Trgu Nikole Pašića, Božićno seoce ispred Hrama Svetog Save...

Kaže da ove imamo porast turista između 17 i 18 odsto po broju turista i noćenja, kao i da turski turisti sve više preuzmaju primati, dok su Kinezi za sada na trećem mesti, ali već polako dolaze na drugo mesto. Vesić očekuje da će najbroniji turisti za Novu godinu tradicionalno biti iz bivše Jugolsavije, a da će Turci biti ovog puta pojedinacno najbrojniji.

Podsetio je da je grad od turizma prihodovao oko 800 miliona evra u 2017, kao i da je turizam najbrže rastuća grana porivrede, zbog čega su važna dalja ulaganja. Vesić je rekao da su vandali već četvrti put uništavali ukrase u Tašmajdanskom parku i da je reč o organizovanoj grupi koja to radi, kao i da je to posledica atmosfere i hajka protiv novogodišnje rasvete u glavnom gradu. Izrazio je očekivanje da će nadležni organi pronaći počinioce.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Ronin

24.12.2018. 12:14

Ti @Toske pitaš kad ce metro? Prvo leteci automobili, pa onda metro, jer leteci automobili su prioritet!!!

Peci

24.12.2018. 14:42

Beograd, grad rupa (kratera) na ulicama...A kanalizaciju nam obecavaju svake godine kad dodju u izbornu kampanju a nemaju ni projekat. Sneg kao i svake godine ih iznenadi. Glavna autobuska stanica na Nbg-u koja je trebala vec da bude zavrsena izgleda prelepo... Stari Savski most apsolutno bezbedan za voznju od onih kratera i sina... Sve pohvale za strucnost gradske vlasti...