Direktorima pomoć, radnici bez prevoza

B. B. - D. I. K.

20. 12. 2018. u 22:15

Директорима помоћ, радници без превоза

"Zelenilu" na ime bruto zarade isplaćeno najmanje 96,29 miliona više

Državni revizori utvrdili nepravilnosti u radu preduzeća "Parking servis" i "Gradsko zelenilo". Nekim zaposlenima nije uplaćivano ni socijalno osiguranje

JAVNO komunalano preduzeće "Parking servis" je tokom prošle godine, na ime zarada isplatio 12,9 miliona dinara više nego što je predviđeno propisima, navodi se u izveštaju Državne revizorske institucije. Kako su utvrdili revizori, "deblje koverte" su bile zbog primene viših osnovica za obračun plata, kao i usled umanjenja bruto, a ne neto osnovne zarade za 10 odsto.

U izveštaju se navodi da je, zbog pogrešne računice, za minuli rad isplaćeno 875.000 dinara više nego što je trebalo, pošto je računica rađena na osnovicu koju čine - osnovna zarada, stimulacija, kao i uvećanja za rad praznikom, nedeljom i po smenama, a ne samo na osnovicu, kako je zakonom propisano.

PROČITAJTE JOŠ - Novi Sad: Pare od kazni nestale bez traga

Zaposlenima je regres za korišćenje godišnjeg odmora "umanjen" za 429.000, jer je "kalkulacija" rađena srazmerno broju sati za isplatu plata, a ne srazmerno pravu na godišnji odmor. "Parking servis" je, kako je utvrdila revizorska kontrola, isplatio solidarnu pomoć radi ublažavanja nepovoljnog materijalnog položaja svim zaposlenima u iznosu od po 22.620 dinara, uključujući i rukovodstvo, pa su pomoć dobili i oni koji nisu u lošoj finansijskoj situaciji.

Pod "lupom" revizora bilo je JKP "Zelenilo Beograd", gde je zbog primene viših osnovica za obračun plata od propisane, na ime bruto zarade isplaćeno najmanje 96,29 miliona više. Takođe, utvrđeno je da su povećani koeficijenti za 22 zaposlena, čime je "budžet" za plate povećan za 1,49 miliona dinara. Preduzeće nije obračunalo i uplatilo 771.746 dinara doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za plaćenu naknadu troškova za dolazak i odlazak za posla pojedincima koji su angažovani po ugovorima o privremeno povremnim poslovima.

Radnicima u "Parking servisu" isplaćeno po 22.620 dinara

UGOVORI

U "ZELENILU" su revizori utvrdili i da su pojedini ugovori o privremeno-povremenim poslovima, zaključeni sa fizičkim licima i za one koji nisu privremenog karaktera, i traju duže od 120 radanih dana, a neki i tokom cele godine. I ovom preduzeću je "notirano" što su socijalnu pomoć od 22.620 dinara dobili svi zaposleni, a opštim aktom nisu predviđeni drugi slučajevi u kojima se isplaćuje ova pomoć.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Bre

20.12.2018. 22:47

Banda lopovska, direktorska, PARTIJSKA, prima ekstra plate a pošteni radnici su na minimalcu.Gospodine PREDSEDNIČE, MOLIM VAS Sprečite Vaše Šakale da jedu državu jer će nas sve pojesti!