U Beogradu otvorene dve medicinske sobe za osobe sa autizmom

Tanjug

18. 12. 2018. u 13:39

Ove opremljene prostorije na raspolaganju su osobama sa autizmom u prestonici, sa ciljem pružanja podrške u učenju određenih ponašanja prilikom odlazaka kod lekara

У Београду отворене две медицинске собе за особе са аутизмом

Foto: shutterstock

Na dve adrese u Beogradu otvorene su medicinske sobe za osobe sa autizmom.

Ove opremljene prostorije, kakve su u toku godine otvorene i u Novom Sadu, Kragujevcu i Pirotu, na raspolaganju su osobama sa autizmom u prestonici, sa ciljem pružanja podrške u učenju određenih ponašanja prilikom odlazaka kod lekara, s obzirom da upravo ovakve situacije predstavljaju jedan od najčešćih izvora njihove anksioznosti.

Prva soba nalazi se u okviru specijalne škola "Anton Skala", u ulici Petra Čajkovskog 2, dok je druga otvorena pri specijalnoj osnovnoj školi "Dragan Kovačević" u Šafarikovoj 8.

U prostorijama se nalaze neophodni medicinski instrumenti svojstveni ordinaciji, gde će korisnici kroz demonstracione vežbe sa edukatorima i lekarima volonterima uspešno prevazilaziti izazove koje im stvaraju pregledi i intervencije.

Na ovaj način, približavaju se realne situacije i istovremeno smanjuje stres kod osoba sa autizmom, koji im značajno utiče na uspešnost terapija i lečenja.

Sobe za osobe sa autizmom u Beorgadu poslednje su u nizu u okviru projekta koji sprovode Savez udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom i kompanija Vip mobile, navodi se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije