PROBLEM nedostatka adekvatne kanalizacione mreže u naselju Kaluđerica, najvećem u Srbiji, konačno bi trebalo da bude rešen. Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju, na predlog Sekretarijata za komunalne i stambene poslove, raspisala je tender za idejno rešenje kanalisanja ovog gročanskog naselja. Početkom februara biće poznata firma koja će dobiti posao, koji prema konkursnoj dokumentaciji mora da bude završen za 270 dana.

Postojeća kanalizaciona mreža za odvođenje otpadnih voda u Kaluđerici izgrađena je parcijalno i nelegalno, a tadašnji graditelji nisu vodili računa o celovitom rešenju sistema i ekološkim kvalitetima vodotoka.


PROČITAJTE JOŠ: Najviše majki u četvrtoj deceniji

- Prema navedenom planu, ali i usvojenom Generalnom projektu razvoja beogradskog kanalizacionog sistema, sekundarna mreža iz Kaluđerice će se sabirnim kolektorima ulivati u planirani glavni Bolečki kolektor - objašnjeno je u konkursnoj dokumentaciji. - Ovim planom trasa Bolečkog kolektora prolaziće duž Kružnog puta od naselja Kaluđerica do Smederevskog puta, a zatim duž korita reke Bolečice do lokacije budućeg kompleksa Vinča, gde je određeno mesto za gradnju postrojenja sa kompletnim tretmanom otpadnih voda i ispuštanjem u Dunav.

Dužina primarne mreže u Kaluđerici je oko 11,9 a sekundarne oko 104,7 kilometara. Takođe, budućim planom je predviđeno da na teritoriji najvećeg naselja u opštini Grocka budu izgrađene dve crpne stanice. Jedna dužine 540 metara, koja će se na glavni kolektor priključiti u blizini mosta preko reke Bolečice, kod dela naselja koji je poznatiji kao Elektroistok. U taj deo će se transportovati i vode iz severnog dela naselja Leštane.

Druga crpna stanica biće dužine 224 metara i na glavni kolektor će se priključivati kod odvajanja za Boleč, na Kružnom putu.

Takođe, u konkursnoj dokumentaciji istaknuto je da je potrebno sistem prilagoditi faznoj izgradnji, koje treba da budu jasno definisane.


FEKALNI KOLEKTOR

SLIVNO područje Kaluđerice najvećim delom gravitira ka Kaluđeričkom potoku, koji predstavlja otvoreni fekalni kolektor. Idejnim rešenjem potok bi konačno trebalo da bude zatvoren.


PROČITAJTE JOŠ: JOŠ JEDAN KOLAPS NA AUTOPUTU Sudar kod zgrade Hitne pomoći, povređena žena (50)

ČESTA IZLIVANjA

STANOVNICI Kaluđerice godinama unazad bore se sa čestim izlivanjem otpadnih voda najčešće u glavnim ulicama ovog naselja. Nekada je potrebno i nekoliko dana da se problem reši jer ne postoji detaljan plan cevi, što otežava posao službama za održavanje i otpušavanje kanalizacionih otvora. Postojeću internu kanalizacionu mrežu su građani sami gradili i na nju su se sukcesivno priključivali, ali odgvornost za održavanje niko nije preuzeo.