Zatvaraju podzemne kontejnere

M. STANOJKOVIĆ

26. 11. 2018. u 15:46

Затварају подземне контејнере

foto N.Fifić

Nadležni u JKP "Gradska čistoća" odlučili da zamene veliki broj dotrajalih posuda za odlaganje smeća. Njihova ugradnja je koštala 5.000.000 evra, postavljeni pre devet godina. Pojedini ostaju u sistemu reciklaže

ZARĐALI i dotrajali podzemni kontejneri, puni rupa, čija je ugradnja pre devet godina koštala oko pet miliona evra, uskoro će biti zatvoreni. JKP "Gradska čistoća" ima u planu da veliki broj ovih posuda za odlaganje smeća, koje su nebezbedne za upotrebu, zatvori, a na tom mestu postavi nadzemne. Njih oko 412 biće prenamenjeno u kontejnere za odlaganje reciklabilnog otpada.

Ulaganje u podzemne kontejnere nije se isplatilo, jer je njihov vek trajanja bio kratak. Do sada je za njihovu popravku potrošeno nekoliko miliona dinara. Prema navodima nadležnih u JKP "Gradska čistoća", neki su bili mnogo oštećeni i nebezbedni za upotrebu. Propala limena gazišta, istrulila unutrašnjost, klizeći otvor za bacanje smeća, koji i često nije u funkciji, samo su neki od vidljivih nedostataka. Takođe, kod nekih se pojavio problem sa podzemnim vodama, a u pojedinim perifernim delovima grada građani nisu mnogo ni koristili ove posude.


PROČITAJTE JOŠ:
POTREBAN HITAN REMONT: Kapetan-Mišino zdanje na staklenim nogama

- Zbog svega toga, a najpre zbog bezbednosti kako sugrađana tako i naših radnika, odlučeno je da se jedan broj njih privremeno zatvori - kažu u JKP "Gradska čistoća". - To znači da će podzemni betonski uložak ostati netaknut, dok će nadzemni biti uklonjen, a onda će se postaviti odgovarajuća metalna ploča. Na mesto privremeno zatvorenih kontejnera dolaze klasični nadzemni, koji su se na pojedinim lokacijama pokazali kao bolje komunalno rešenje. Prednost je u funkcionalnosti i brzini pražnjenja.

Dok će posle gašenja podzemnih, na mestu iznad njih naći obični kontejneri, pojedini će ostati u funkciji, ali popravljeni i adaptirani za prikupljanje otpada za reciklažu.

- Radili smo na otklanjanju nekih nedostataka i oštećenja, tako da će neki pronaći svoju ulogu u sistemu reciklaže - navode u ovom gradskom komunalnom preduzeću. - Za sada je takva prenamena urađena na 202 podzemna kontejnera, dok će doneta odluka da se radi na još 210. To znači da će ukupno biti 412 ovakvih posuda.


PROČITAJTE JOŠ:
Deda Mrazovi stigli u Beograd

POVUČENE "PAMETNE" KANTE

KADA je reč o pametnim kontejnerima, koji su se prošle godine našli u centru grada, i izazvali lavinu reakcija, kako navode u JKP "Gradska čistoća", posle probnog perioda su povučeni.

- - Za sada nemamo u planu nabavku ovih kontejnera - objašnjavaju u "Čistoći". - Pametni kontejneri su samo dati nama na korišćenje kako bi se ispitala njihova funkcionalnost i isplativost. Izašli smo u susret domaćem predstavniku inostrane firme koja proizvodi te kontejnere i obezbedili im mogućnost da ih testiraju u realnim uslovima.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Жика Живац

26.11.2018. 23:09

Још онда је било јасно, сваком са грамом мозга, да је то промашај. Лепо се неко намазао са 5мил€ а сад ће тај исти опет да узме исте паре. За пар година поново ће да се прода глупа прича о подземним контејнерима. Може јер је наше колективно памћење 15мин.