GRAD Beograd saniraće kolovoz i slegnute kuće u Novogradskoj ulici u Zemunu, saznaju "Novosti". Izveštaj Gradskog zavoda za veštačenje, dva meseca posle pokretanja klizišta u ovoj ulici koje je prouzrokovalo katastrofalnu štetu - pomeranje tla, pukotine na zidovima i uleganje kuća, pokazao je da je ovaj teren najugroženiji u Zemunu. Kako se navodi u dokumentu u koji su "Novosti" imale uvid, kuće su pukle zbog štetnog uticaja vode na lesnu strukturu tla.

Pročitajte još: Novogradska: Urušen vrtić "Pčelica Maja"

- Šteta na građevinskim objektima i infrastrukturi nastala je usled preovlaživanja lesnog tla i smanjenja njegove nosivosti - navodi se u Izveštaju. - Kao posledica štetnog uticaja vode na lesnu strukturu zemljišta nastalo je ulegnuće okolnog terena u obliku levka, prečnika između 20 i 30 metara, sa centrom u Novogradskoj ulici na brojevima 17 i 19.

"Novosti" nezvanično saznaju da je na sastanku gradskih čelnika i nadležnih iz Zavoda za veštačenje dogovoreno da će Grad popraviti štetu na napuklim kućama, rekonstruisati put kroz Novogradsku i napraviti kišnu kanalizaciju. Ove mere sanacije, gradski veštaci su u izveštaju označili kao prioritetne. Takođe, teretna vozila koja se uprkos zabrani i dalje kreću Novogradskom, dodatno su produbila pukotine na kućama.

Pročitajte još: Novogradska: Zidovi pucaju, uzrok nepoznat

- Ideja je da se što pre prvo rekonstruiše saobraćajnica, potom da se hitno sanira zgrada na uglu Novogradske i Dobanovačke, koja je najugroženija - kažu iz Zavoda. - Potrebno je uraditi i projekat kišne kanalizacije koja dosad nije postojala.

Iz Zavoda ističu da je sanacija moguća tek posle potpune stabilizacije terena nekom od metoda koju će odabrati licencirani projektant.

POMOĆ

OD 26 ugroženih porodica u Novogradskoj, 23 su podnele u Opštini Zemun zahtev za novčanu pomoć.

Do sada su isplaćene četiri porodice, koje su dobile po 182.523 dinara, a isti iznos u narednim danima dobiće i ostalih 19.