Beograd - Spomen obeležje ruskim i srpskim vojnicima iz Prvog svetskog rata na Kalamegdanu je oskrnavljeno - ukradena je bronzana bista Svetog Đorđa.

Spomenik je svečano otkriven pre četiri godine u prisustvi brojnih visokih zvaničnika Srbije i Rusije, a oskrnavljen je tokom vikenda. Da na spomeniku fali bista primetili su posetioci Kalemegdana i o tome alarmirali nadležne službe.

Iz Javnog preduzeća "Beogradska tvrđava" kažu da je policija obaveštena.

Veruje se da u pitanju nije vandalizam već "spomenik mafija", jer je kao i u nebrojeno puta do sada ukraden bronzani deo spomenika.

Milan Stanić, v.d. načelnika Policijske uprave za grad Beograd, najoštrije je osudio tešku krađu bronzane figure Svetog Đorđa Pobedonosca sa spomen-obeležja ruskim i srpskim vojnicima poginulim tokom Prvog svetskog rata na Kalemegdanskoj tvrđavi.

Za sada nepoznata lica izvalila su iz središnjeg dela spomen-obeležja pomenutu skulpturu i udaljila se sa lica mesta. Odmah po prijavi od strane oštećenog JKP „Beogradska tvrđava“ policijski službenici su obavili uviđaj. Pripadnici beogradske kriminalističke policije, u saradnji sa nadležnim tužilaštvom, preduzimaju sve mere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi što pre rasvetlili ovaj događaj i pronašli počinioce“ rekao je Stanić.