Topličin venac krasiće Olgine skulpture

S. B. M.

18. 09. 2018. u 17:46

Топличин венац красиће Олгине скулптуре

Park na Topličinom vencu

Na sednici nadležne komisije su usvojene inicijative za postavljanje novih spomen-obeležja kao i imenovanje ulice u prestonici. Topličin venac krasiće skulpture Olge Jevrić

SKULPTURE Olge Jevrić krasiće Topličin venac posle rekonstrukcije ovog trga, najavljene za proleće. Ideju da se dela pokojne vajarke nađu u parku dao je Boris Podreka, po čijoj zamisli se ovaj deo grada i uređuje, a inicijativu je podneo glavni gradski urbanista Milutin Folić.

Inicijative za postavljanje skulptura Olge Jevrić, spomen-obeležje rok muzičaru Milanu Mladenoviću i imenovanje ulice po Janisu Janulisu usvojene su juče na drugoj sednici Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica.

- Postavljanjem osam skulptura Olge Jevrić u parku na Topličinom vencu stvorićemo muzej na otvorenom i mogućnost domaćim i stranim posetiocima da se upoznaju sa delima jedne od najvećih naših skulptorki koja je stekla svetsku slavu - kaze Andrea Radulović, zamenica predsednika Skupštine grada Beograda. - Takođe, postavljanjem spomen-obeležja Milanu Mladenoviću zaokružićemo proces rekonstrukcije platoa ispred Doma omladine, koji više neće biti samo lep rekonstruisani plato, već i svojevrsno spomen-obeležje.


PROČITAJTE JOŠ:
Koncert za Martu

Grad će se dodeljivanjem naziva ulici odužiti i dobrotvoru Janisu Janulisu, seljaku sa grčkog ostrva Krf koji je nesebično pomagao srpskoj vojsci kada se iskrcala na Krf posle albanske golgote.

Olga Jevrić pored svog dela / Foto I.Marinković

OMAŽ VELIKOJ UMETNICI

- PARK je zamišljen kao omaž Olgi Jevrić, kako bi se skulpture naše najveće vajarke učinile vidljivim za prolaznike - istakao je Milutin Folić, glavni gradski urbanista. - Ovim će se oplemeniti javni prostor, a ujedno je i način da se posetiocima predstavi deo umetničkog opusa jedne od najvećih domaćih likovnih autorki. Pomenute skulpture, koje je Olga poklonila Beogradu, nalaze se u Kući legata.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)