ŠKOLSKA godina već odmiče, a pojedine srednje škole još su "zatrpane" molbama učenika, koji su pogrešno procenili svoj bodovni status i ostali "ispod crte". Iako su morali da promene interesovanja i upišu drugu školu, oni se nadaju da će biti među nekolicinom, kojima će Ministarstvo prosvete odobriti upis u željenu školu.

Medicinska škola "Beograd" je, godinama unazad, u vrhu najtraženijih škola. Mesta ima samo za odlikaše i ponekog vrlo dobrog učenika. Posle upisnog roka, stiglo je oko 80 molbi đaka, koji nisu uspeli da se rangiraju u okviru upisne kvote.

- Molbe su prosleđene Ministarstvu, koje će ih razmotriti - kaže Nada Trifković, direktor Medicinske škole "Beograd". - Većina njih nije upisana zbog nedovoljnog broja bodova, jer su u našoj školi kriterijumi veoma visoki. Nije u redu da se žali eko sa 58 poena, a za smer fizioterapeuta je poslednji upisani učenik imao 93 boda. Moguće je jedino da neki odustanu, oslobode mesta, pa da primimo druge učenike koji imaju dovoljno poena.

Pročitajte još: Stalna potraga škola za inženjerima

I u Elektrotehničkoj školi "Nikola Tesla" se traži mesto više, a oko 50 učenika, koji su se zbog manjeg broja bodova od propisanog upisali u drugu školu, ne gube nadu da će neko, možda, odustati.

- Reč je o učenicima kojima nedostaje malo bodova da upišu željeni obrazovni profil u našoj školi, ali to će biti moguće samo za neka upražnjena mesta - kaže Branko Subotić, direktor ETŠ "Nikola Tesla". - Ove godine bilo je iznenađenja, jer je snižen kriterijum na nekim obrazovnim profilima za dva-tri boda. Mnogi učenici su vođeni prošlogodišnjim brojem bodova, odustali od upisa, iako bi možda imali šanse.

U Vazduhoplovnoj akademiji je više od 30 učenika "na čekanju", ali se šanse da će neko odustati od upisa u ovu školu, koja je među najtraženijama, mere promilima. O molbama đaka, nadležni bi trebalo da se izjasne u prvoj polovini septembra.

NOVA ZANIMANjA

Medicinska škola "Beograd" je ove godine uvela dva nova obrazovna profila - maser i negovatelj, koji traju tri godine. Interesovanje učenika je bilo veliko i popunjena je upisna kvota. Kako ističe direktorka Trifković, škola prati tržište rada i od Ministarstva je zatražila odobrenje za ova zanimanja, jer su veoma tražena.