Karneval brodova: Topčiderka povela rečni defile

D. V. NOVOVIĆ

25. 08. 2018. u 20:29

Duž Savske promenade održan tradicionalni 14. "beogradski karneval brodova". Mladenović: Sledi sređivanje čukaričke marine i rukavca, kako bismo mogli da primimo sve brodove koji dolaze u naš grad

Карневал бродова: Топчидерка повела речни дефиле

Foto: I. Marinković

TERETNI brodovi, vikinška galija, jahte, gliseri, skuteri i kajaci prodefilovali su danas Savom, od Brankovog mosta do "Gazele", u okviru 14. "Beogradskog karnevala brodova". Predvođena čuvenom "Topčiderkom" i vatrogasnim brodom, koji je vodenom zavesom demonstrirao postupak kroćenja vatrene stihije, na tradicionalnoj manifestaciji učestvovala su plovila svih beogradskih marina, pred velikim brojem posetilaca.

Tradicionalnu manifestaciju priredila je Turistička organizacija Beograda, a svečano ju je otvorio pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, koji je istakao da je Beograd zaista sišao na svoje reke.

- Za nekoliko nedelja počinje rekonstrukcija Karađorđeve i priobalja, tako da će promenada biti nastavljena do Ušća. Takođe, uzvodno sledi sređivanje čukaričke marine i rukavca, kako bismo mogli da primimo sve brodove, jahte, čamce koji dolaze u naš grad. Nedaleko odavde, gde je beogradski pristan, svake godine pristaje sve više kruzera i taj broj iz godine u godinu raste dvocifreno. Očekujemo da 2018. bude rekordna. Beograd mora da koristi potencijal svojih reka, a ova manifestacija je jedan od načina promocije našeg grada - rekao je Mladenović.

Na šetalištu "Sava promenada", sa kog su sugrađani pratili karneval, bio je organizovan i bogat kulturno-zabavni i muzički program. Pažnju najmlađih privukli su klovnovi i žongleri, ali i kreativne radionice, pa su mališani oslikavali papirne brodove i stvarali zajedničko umetničko delo gađajući platno strelama sa vrhovima natopljenim bojom.

U okviru programa na obali, organizovana je i Eko zona, gde su posetioci mogli da probaju organsku hranu i domaće proizvode. Organizovano je i svečano nagrađivanje najlepše dekorisanih plovila, a pehari su pripali "Topčiderki" Internacionalne policijske asocijacije, Marlu Milišu za gliser "Marija 4", i Milanu Radovanoviću za "Malu sirenu".

NAUTIČKI TURIZAM

DIREKTOR TOB Miodrag Popović istakao je da je cilj karnevala da se na atraktivan i zanimljiv način ukaže na lepote beogradskih reka, promovišu sportske aktivnosti na vodi i aktivira nautički turizam Beograda.

- Beograd godišnje ima oko 600 manifestacija na otvorenom, a te manifestacije su važne za dolazak stranih gostiju - rekao je Popović. - U prvoj polovini 2018. imali smo oko 600.000 stranih gostiju i bar dvostruko toliko noćenja i, ako taj trend bude nastavljen, ova godina će biti rekordna i najuspešnija u turizmu u poslednjih pet godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije