KONCENTRACIJA polena ambrozije trenutno je deset puta veća od granične vrednosti i gušiće Beograđane sve do polovine septembra, kažu iz Agencije za zaštitu životne sredine. Situacija je gora nego prošle godine, mada je za suzbijanje izdvojeno duplo više novca nego lane, 30 miliona dinara. Zašto efekata nema? Da li je kaznena politika blaga ili se problem rešava samo "na papiru" dok u praksi buja?

Veliki broj Beograđana ima alergiju koju izaziva ovaj korov. Najblaža manifestacija su suzne oči, ali mnogobrojni kijaju, kašlju, onemogućeni su u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, a posle određenog vremena, dolazi do astme. Među alergičnima mnogo je onih kojima ambrozija raste ispod prozora, na poljani u koju gledaju nedaleko od zgrade u kojoj stanuju, čak i na javnim površinama koje kontroliše Grad posredstvom Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.


PROČITAJTE JOŠ:
Prskanje komaraca

Njihov rad na suzbijanju ovog problema deluje potpuno utemeljeno:

- Praćenjem odlučujemo kada, kako i gde ćemo tretirati biljku. Kad počne da raste, kosi se od tri do četiri puta po sezoni. Pošto jedno zemljište herbicidima može da se tretira samo dva puta godišnje, biljku hemikalijama uništavamo na početku i pred njeno cvetanje. Tako se sprečava "polinacija".

Međutim, Beograđani tvrde da ambrozije ima na svakom koraku.

- Ovo je strašno - požalila nam se sugrađanka iz Novog Beograda. - U Vojvođanskoj ulici prekoputa Crkve Svetog Georgija, raste ambrozija i niko ne dolazi da je kosi, jer, navodno, ne mogu da utvrde ko je vlasnik zemljišta. Dok se utvrdi ko treba da kosi, ugušićemo se od alergije.

Teoretski je ova oblast uređena Uredbom o merama za suzbijanje i uništavanje korovske biljke ambrozija. Njom se vlasnici parcela zakonski obavezuju na uništavanje ove biljke. Kad komunalni inspektori utvrde da se ona ne poštuje na scenu stupa Odluka o komunalnom redu.

Zbog neuništavanja ambrozije, korisnici i gazde zemljišta mogu biti kažnjeni novčanom kaznom od 15.000 do 150.000 dinara.

Međutim, poznavaoci problematike kažu da se najčešće primenjuje najblaža kazna. Ako se plati u roku od osam dana, iznos se prepolovi. Tako se ispostavi da je plaćanje kazne jeftinije nego košenje livade.

Nadležnima je ova "matematika" poznata, ali, verovatno, nisu alergični.


PROČITAJTE JOŠ:
Jedinice popravlja 4.000 đaka

NAJKRITIČNIJE U SEPTEMBRU

NAJKRITIČNIJE će biti u prvim danima septembra, jer će tada biti najveće cvetanje i koncentracija polena ambrozije - navode iz Agencije za zaštitu životne sredine. - Od svih alergenih polena, najveći alergeni potencijal ima upravo ambrozija. Građani koji su osetljivi na ovu biljku trebalo bi da se sklone i da budu pod stalnim nadzorom lekara.