Rome sele zbog deponije

M. STANOJKOVIĆ

17. 08. 2018. u 22:15

Javni uvid u nacrt odluke o izmeštanju domaćinstava, kako bi se izgradilo novo postojenje za preradu otpada u naselju Vinča. Kada privatnici preuzmu prostor, sakupljači sirovina neće moći da nastave posao

Роме селе због депоније

AKCIJA Za sakupljače sekundarnih sirovina moraće da se ponovo uspostaviti izvor prihoda Foto A. Stanković

ZBOG izrade novog postrojenja za tretman otpada na deponiji "Vinča", 17 porodica koje žive u neformalnom naselju u ovom delu opštine Grocka, moraće da budu iseljene. Osim toga, oni će ostati bez prihoda koje ostvaruju kao sakupljači sekundarnih sirovina, jer će ovaj posao moći da obavljaju još godinu i po dana. Ovaj nacrt odluke o neophodnosti iseljenja, od juče je na javnom uvidu u zgradi Gradske uprave.

U skladu sa ugovorom o javno-privatnom partnerstvu, koji je Grad sklopio za usluge tretmana i odlaganja komunalnog otpada, u obavezi je i da sprovede "Plan fizičkog izmeštanja naselja" koje se uglavnom sastoji od romskih porodica. Moraće i da ponovo uspostavi izvor prihoda sakupljača sekundarnih sirovina, jer sa novim načinom poslovanja za njih neće biti potrebe na ovom prostoru. Kako se navodi u nacrtu, ovo zemljište nije prediđeno za stanovanje, a kvalitet objekata sastavljenih od drvenih dasaka i kartonskog otpada, ne ispunjavaju nijedan uslov za legalizaciju.

- Formirana je radna grupa koja je izradila plan preseljenja, a urađen je konačni popis stanovnika neformalnog naselja - stoji u nacrtu odluke. - Sekretarijat za socijalnu zaštitu je nekoliko puta obilazio domaćinstva kada im je rečeno da će se organizovati preseljenje. Nakon usvajanja ovog plana i rešenja gradonačelnika, danom zaključivanja ugovora smatraće se da su domaćinstva raseljena sa lokacije.

Kako se navodi u planu, domaćinstva koje imaju neko zemljište ili imovinu, biće potpomognuta da se na njima izgrade ili poprave stambeni objekti. Ostala će biti smeštena u stanove u svojini Grada.

- Zakup će biti obezbeđen uz neprofitnu stanarinu na period od pet godina sa mogućnošću produženja - objašnjeno je u dokumentaciji. - Stanari će snositi troškove redovnog održavanja, popravke, instalacija, a moraće da plaćaju "Infostan", kao i račune za električnu energiju. Kao i drugim socijalno ugroženim, računi će biti umanjeni od 10 do 30 odsto. Onima koji nemaju primanja pomoći će se da pronađu zaposlenje.

Popisom je, takođe, konstatovano da sve porodice u ovom neformalnom naselju uglavnom žive od prodaje sekundarnih sirovina, pa će im glavni izvor prihoda presušiti.

- Iako se krajem 2018. godine zemljište predaje na upravljanje javno-privatnom partneru, sakupljači sirovina će biti u mogućnosti još narednih godinu i po dana da rade, do zatvaranja stare i otvaranja nove deponije - navodi se u Planu.


ZA RASELJAVANJE 14.000 EVRA

Novac za finansiranje raseljavanja predviđen je budžetom Grada Beograda. Za renoviranje kuća za dva domaćinstva koje ih poseduju biće izdvojeno 14.000 evra. Za troškove prevoza ljudi i stvari 900 evra. Kako se navodi u nacrtu plana, njima će biti pružena pomoć pri pribavljanju ličnih dokumenata, upisu dece u školu i ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu, kao i uspostavljanju novih izvora prihoda.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Nuclear Vlasta

17.08.2018. 22:54

Не селите их (роме) - само им отварате радно место.