DO kraja godine počeće radovi na adaptaciji, rekonstrukciji i sanaciji dva paviljona na Bukulji, koji se nalaze u okviru Centra dečjih letovališta i odmarališta, saznajemo u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu. U sređivanje odmarališta za decu, Grad Beograd će uložiti oko 30 miliona dinara.

Prema rečima Slavka Gaka, sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu, Centar je u 2018. godinu ušao sa izmirenim dugovanjima od 68,5 miliona dinara, isplaćenim zaostalim zaradama zaposlenima i 10.000 mališana više u svojim odmaralištima. U narednom periodu fokus će biti na adaptaciji objekata i modernizaciji opreme, čime će se nastaviti trend razvoja.

- Samo za tri godine broj korisnika pansiona porastao je za 45 odsto i biću zadovoljan samo ako održimo ovaj tempo rasta - kaže Gak. - Prošle godine u pet objekata CDL-a boravilo je 27.603 dece, što je oko 10.000 više u odnosu na 2014. godinu, a popunjenost kapaciteta je povećana sa 51 na 67 odsto. Ove godine očekujemo 32.524 gosta i popunjenost kapaciteta od 78 procenata, kao i rast broja pansiona od 18 odsto.

Gak ističe da je za renoviranje i sređivanje svih objekata u okviru CDL potrebno oko 320 miliona dinara. Iz svojih sredstava Centar će investirati 30 miliona dinara, dok će Grad napraviti dinamiku isplate u skladu sa mogućnostima.

- Prihodi CDL su krajem 2014. godine iznosili 286 miliona dinara, a prošle godine 460,9 miliona, što je rast od 61 odsto - ističe Gak. - U 2018. očekuje se zarada od oko 660 miliona dinara. Racionalizacija poslovanja Centra dečjih letovališta uključivala je bolju organizaciju, promociju i smanjenje broja zaposlenih, pa je, tako, 2006. godine bilo 210 zaposlenih, a danas ih je 150.


MILION I PO POSETA

Od osnivanja do danas, objekte Centra dečjih letovališta Beograda posetilo je više od 1,5 miliona dece. Centar ima kapacitet od 1.175 ležajeva u pet objekata - Mitrovac na Tari, Stanišinci na Goču, Bukulja u Aranđelovcu, Rudnik na Rudniku i "Stevan Filipović" na Divčibarama.


SPECIJALIZOVANA USTANOVA

Centar dečjih letovališta i oporavilišta je specijalizovana, namenska dečja ustanova, osnovana 1956. godine. Objekti su namenski građeni za boravak dece uzrasta do 15 godina. Vlasnik je Grad Beograd, a pravo korišćenja objekata ima Centar dečjih letovališta.

O kvalitetu usluga koje pruža Centar svedoči i činjenica da su objekte Centra za razvijanje novih veština, edukaciju i socijalizaciju izabrali, osim predškolskih ustanova i osnovnih škola, i mnogobrojni sportski klubovi, umetnička i naučna udruženja.