Razbojnici opljačkali rimski lokalitet kod Surčina (FOTO)

M. T. KOVAČEVIĆ

18. 07. 2018. u 11:45

Разбојници опљачкали римски локалитет код Сурчина (ФОТО)

Deo nalazišta u ataru sela Boljevci

Razbojnici preorali nalazište Mali Grabovac kod Surčina, ostatke naselja iz četvrtog veka. Iza sebe ostavili polomljenu grnčariju kao i ljudski skelet

U NOĆI između petka i subote nepoznata grupa razbojnika opljačkala je arheloško nalazište Mali Grabovac, koje se nalazi u ataru sela Boljevci. Ovaj lokalitet na području opštine Surčin je, kako arheolozi kažu, duboko rigolovan (preoran). Pretpostavlja se da su na dubini od oko metar pronađene dragocenosti iz rimskog perioda i ranovizantijskog doba, odnosno četvrtog veka. Iza sebe, lopovi su ostavili polomljenu grnčariju i ostatke skeleta.

Pljačku je prijavila Snežana Aleksić, čije je imanje bilo na meti lopova.

- Pozvali smo policiju, koja je uradila izveštaj, a očekujemo narednih dana da na lokalitet dođu i nadležne republičke i gradske službe - navodi Snežana Aleksić.

Prema njenim rečima, generacije njene porodice pažljivo su obrađivale ovo zemljište, da bi se sačuvalo arheološko blago za neka srećnija vremena, kad država bude imala novca da istraži ovo područje, gde se u vreme Rimljana nalazilo naselje.

Poznato je, inače, da ovakve krađe nisu retke i to već decenijama. Savremeni pljačkaši kopaju građevinskim mašinama, velikim traktorima, a gde je nedostupan teren, znaju i da miniraju. Presreću i zastrašuju oružjem vlasnike njiva.

U razgovoru za "Novosti", dr Adam Crnobrnja, predsednik Srpskog arheološkog društva, kaže da nijedan privedeni lopov nije pravosnažno osuđen. Za poslednjih pet godina poznato mu je da su samo dva slučaja završena. Lopovi su dobili samo uslovnu kaznu od godinu dana. Sankcije za razbojnike, kaže on, izostaju, predmeti se zakoče na relaciji MUP, tužilaštvo, sud.

- Kradljivci obično s proleća i jeseni pretražuju zemljište detektorima metala ili geofizičkim metodama, radarima. Ovaj lokalitet u Surčinu su verovatno usred leta opljačkali zbog velike vlažnosti zemlje - objašnjava Crnobrnja. - Lokalitet Mali Grabovac je iz rimskog perioda, četvrti vek nove ere, ali tu u slojevima ima tragova Kelta i ranovizantijskog perioda. Na osnovu tragova i pobodenih kočića, navodi da su lopovi planirali više dana da "rade" na ovom lokalitetu.


Pronađen je komad polomljene vaze

- Pričinjena je nenadoknadiva šteta, jer je uništeno više arheoloških slojeva - objašnjava naš sagovornik.

On podseća da lopovi uglavnom tragaju za novčićima, nakitom, i raznim materijalom koji može da se proda na crnom tržištu.

Lopovi lako pronalaze kupce za pronađeno blago. Primerci koji nemaju veliku vrednost nude se preko licitacijskih sajtova. Vrednije komade plasiraju pre svega u Nemačku, a odatle pronalaze svoje kanale ka drugim zemljama Zapada i Sjedinjenim Američkim Državama.

Pronađen je komad polomljene vaze

UZORCI POSLATI NA ANALIZU

U OPŠTINI Surčin nalazi se desetak velikih i vrednih arheoloških nalazišta.

- U stalnom smo kontaktu sa službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova, a i naši službenici su napravili zapisnik. Imamo saznanja da su na terenu, osim keramike, pronađeni i skeleti iz rimskog doba. Uzorci i tragovi sa lokaliteta su poslati na analizu - za "Novosti" kaže Stevan Suša, predsednik opštine Surčin.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije