Od Ikarusa samo uspomena

J. D.

utorak, 03. 07. 2018. u 13:45

Од Икаруса само успомена

Bageri su srušili objekat sagrađen 1938. godine, Foto: Aleksa Stanković

Upravna zgrada prve srpske fabrike aviona već deset dana nestaje pod bagerima

RUŠENjE zgrade "Ikarusa", jedne od najstarijih zdanja u Novom Beogradu, počelo je pre više od nedelju dana. Iako su Novobeograđani u više navrata pokušavali da spreče rušenje objekta, u tome nisu uspeli. Mašine i bageri opkolili su parcelu nekadašnje upravne zgrade, prve srpske fabrike aviona, u Gramšijevoj ulici u bloku 9a. Na pomenutoj parceli uskoro bi trebalo da nikne stambena zgrada, koja će, prema rečima ogorčenih meštana, imati pet spratova i dva podzemna nivoa.

Iako su radovi na rušenju počeli, info-tabla sa investitorima još nije postavljena. Međutim, da je posao uveliko u toku, svedoči ograda kojom je prostor oivičen, ali i slika budućeg izgleda višespratnice. Navodno, investitor radova je građevinska firma "Neimar V", čija se reklama nalazi na delu ograde.

Pročitajte još - Rušenje „Ikarusa”

- Borili smo se, trudili, ali nismo uspeli. Pobedili su nas. I kada je počelo rušenje, kao da je jedan deo našeg života otišao s tom zgradom, jer to dvorište je obeležilo naše detinjstvo - objašnjava Marijana Krstić, koje živi u blizini. - Obećali su da će sačuvati autentičnost zgrade, tako što će prednja strana zadržati prepoznatljive kruže oblike na fasadi. Ali kako stvari stoji, i to će polako srušiti.

Zgrada preduzeća vazduhoplovne industrije "Ikarus" je sagrađena 1938. godine i predstavlja jedinstveno arhitektonsko rešenje. Na njenoj fasadi nalazilo se i spomen-obeležje, tabla sa imenima 72 radnika i radnica fabrike koji su poginuli u borbama ili divizijama za odbranu Beograda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

ljubica

03.07.2018. 14:58

A ta Marijana Krstić, koje živi u blizini Ikarusa nema osecaj da su nekome uzeli zemlju i sta je bilo izgradjeno na njoj pa napravili stambenu zgradu u kojoj ona zivi.

djura

03.07.2018. 15:12

ne i voleo da za jedno 10 godina mladi hrvati ,ovako razgovaraju sa mladim srbima:"jeli mali ,jes ti imao fabriku Aviona ?""|Jesam ,majke mi, a inisam mali veci sam od tebe!" "nemoj da lazes, to je bila hrvatska fabrika, citao sam na hrvatskoj vikipediji !a i mnogo vi Srbi lazete ,i o Kososkom boju ,Hrvatskog kralja tvrtka i kao zivelo vas je isto miliona u danasnjoj hrvatskoj' "i gde ti je ta zgrada fabrike aviona? nemas ,normalno ,opet teorije zavere...

Miloš

03.07.2018. 15:13

zgrada stara 80 godina to je tempirana bomba, pitanje je kada bi se srušila ne daj bože na nekog.

nebitan

08.07.2018. 23:10

@Miloš - ajde onda da srusimo i kalemegdan on je star nekoliko stotina godina, zamisli kolika je to bomba... a usput i fina lokacija za investitire

Goran

03.07.2018. 16:03

Bruka čovek više ne zna kako vas adekvatno kazniti za ovu rasprodaju zemlje zadnjih 18 godina...

Mali

03.07.2018. 17:14

Majstori smo da srusimo nesto i da tu napravimo stambeni zgradu ili trzni centar a narod nema 'leba da jede!

Dragan Popovic

03.07.2018. 19:00

@Mali - Onaj ko ima za trzni centar ima i za hleb tako da ti je komentar prilicno glup.

marli

03.07.2018. 17:34

Strasno je sta nam rade od drzave, od nas, od nase buducnosti a i proslosti. Najgora vlast u istoriji ove zemlje, gadi mi se pomisao na to da moram da zivim ovde. Svi koji mogu neka idu.Gde su bile arhitekte ovoga grada?U normalnoj drzavi sve bi ulozili da vrate funkcionalnost takvom zdanju.Da li je Blok 45 sledeci? Crkva je "restitucijom" dobila parcele u bloku, izmedju ostalog i zelena povrsina ispred vrtica. Da li novinari mogu to da istraze?