GRAD je već počeo da se priprema za novogodišnje dekorisanje prestoničkih ulica. JP "Javno osvetljenje" raspisalo je tender za reparaciju dotrajale praznične rasvete, za koju je planirano oko 17 miliona dinara.

Četiri meseca nakon što su lampioni skinuti, kako bi spremno dočekali novu sezonu prazničnog ukrašavanja, u toku je postupak javne nabavke, a ime firme koja će popraviti pokvarenu rasvetu biće poznato najkasnije do kraja avgusta. Kako navode u ovom preduzeću, ova zamena dotrajalih sijalica odnosi se na opremu kupljenu pre 2016. godine, dok je ostatak u garantnom roku.

- S obzirom na to da je prošle godine period korišćenja ove rasvete bio dosta dug, dogodila su se neka fizička oštećenja, koja je potrebno popraviti - kaže za "Novosti" Aleksandar Cincar Poposki, direktor JP "Javno osvetljenje". - Negde je reč o konektoru, o prekidu lančanica. Posle reparacije, neophodno je da se uradi i testiranje kako bismo bili sigurni da je oprema bezbedna.

Pročitajte još - Sijaju novogodišnjih lampioni

Kako stoji u konkursnoj dokumentaciji, biće popravljeno 959 ukrasa. Na spisku za reparaciju naći će se figure u obliku lepeze, zvezde, cveta, dvorca, pahulje, irvasa, sanke, Deda Mraza, drveta i fontane. Osim toga, biće vraćeno u funkciju 1.120 LED zavesa, dve jelke i 10.200 svetlećih LED lančanica.

Prošle godine je za novu novogodišnju rasvetu izdvojeno 170 miliona dinara, a zasad još nije poznato da li će prestoničke ulice za vreme praznika biti upotpunjene novom količinom svetiljki.

- Trenutno nemamo sredstva za nabavku nove novogodišnje rasvete - kaže Cincar Poposki. - Ukoliko dobijemo novac i nalog od Grada, mi ćemo je nabaviti. Trenutno ta nabavka nije u planu.

Da podsetimo, Javno osvetljenje je i prošle godine izdvojilo 17.500.000 dinara. Popravka je tada bila neophodna za svetiljke koje su bile stare od pet do 15 godina.

PROŠLOGODIŠNjA NABAVKA

ZA nabavku ukrasa 2017. iz gradskog budžeta izdvojeno je 170 miliona dinara. U odnosu na 2016. godinu, prošle godine su svetiljke postavljene na 30 novih lokacija, a radnici su s montiranjem počeli u oktobru. Novogodišnja rasveta zasvetlela je početkom novembra, a ugašena je skoro šest meseci kasnije, početkom marta.