OKO 200 stanara voždovačkog naselja "Stepa Stepanović" blokiralo je danas na 15 minuta Kružni put u tom delu grada, u znak protesta protiv izgradnje crkve brvnare na parceli koja je, kako navode, projektom naselja predviđena za Dom zdravlja i komercijalne sadržaje. Protestna šetnja i blokada, koje su obezbeđivale policijske snage, prošle su bez incidenata, a nezadovoljni sugrađani tvrde da će, u slučaju da njihovi zahtevi ne budu uvaženi, proteste radikalizovati.

Kako stanari ističu, protest protiv izgradnje crkve nije verske ili političke prirode, te tvrde da nemaju ništa protiv verskog objekta, ali navode da u blizini postoje već dve crkve, a da je sporna parcela već predviđena za gradnju multifunkcionalnog kompleksa u okviru kojeg bi trebalo da bude i dom zdravlja.


PROČITAJTE JOŠ: Poslednji pozdrav peronima uspomena (FOTO)

- Izgradnja hrama Prepodobne mati Angeline počela je po planu koji nije utemeljen na urbanističkom projektu. Samim tim, nema nikakvih osnova za dobijanje građevinske dozvole. Sve što je do sada urađeno, radi se na potpuno nelegalan način - istakla je Biljana Savić, potpredsednica upravnog odbora Udruženja naselja „Stepa Stepanovi”ć, u obraćanju okupljenim stanarima. - Ovaj protest nema veze sa pitanjem vere i crkve. Ovde nisu bezbožnici i ne dozvoljavamo da nas iko vređa po tom pitanju.

Kako stanari voždovačkog naselja najavljuju, proteste će nastaviti da održavaju sve dok se radovi ne obustave i dok se ne započne dijalog o izgradnji sadržaja koji su predstavljeni u planu naselja prilikom prodaje stanova. Sledeći korak, kako su najavili, jeste blokada kružnog toka na trgu Slavija.

 

TRAŽILI POMOĆ PREMIJERKE

STANARI ističu da su se uoči protesta, prethodnih nedelja za pomoć obraćali predsedniku države, premijerki Ani Brnabić, ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću, ali da im na apele niko nije odgovorio. Kako tvrde, nije im se obratio niko ni od zvaničnika SPC.