GRAD Beograd je odlučio da dodatnim podsticajima utiče na povećanje brojnosti novorođenčadi. Za trećerođeno dete majke bi ubuduće od Grada trebalo da dobijaju jednokratnu pomoć u iznosu od 30.000 dinara.

Ovaj predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o dodatnim oblicima zaštite porodilja u Beogradu dat je odbornicima Grada na usvajanje. S obzirom na to da svaka porodilja u prestonici već ima pravo na jednokratni dodatak od 10.000 dinara, to znači da će majke za treće dete dobiti ukupno 40.000 dinara.


PROČITAJTE JOŠ:
Francuzi bi da grade metro

- Nastavljamo odgovornu socijalnu politiku, a posebnu pažnju posvećujemo porodiljama, socijalno ugroženim porodicama, deci i starijima - kaže gradonačelnik Zoran Radojičić. - Na sve načine se trudimo da im pomognemo i proširimo prava koja uživaju. Grad je finansijski stabilizovan i želim da istaknem da se sva prava koja naši građani ostvaruju isplaćuju bez dana kašnjenja.

Kada je reč o nezaposlenim majkama, koje od Grada dobijaju jednokratno 25.000 dinara po osnovu nezaposlenosti i 10.000 što sleduje svim porodiljama, stupanjem na snagu ove odluke, imaće pravo i na dodatnih 30.000 dinara, što znači da će ukupno dobiti finansijsku podršku od 65.000 dinara.

Da bi stekle uslov da dobiju ova sredstva, moraju da imaju prijavljeno prebivalište na teritoriji Beograda najmanje godinu dana pre rođenja deteta.


BROŠURA

UNICEFOVU brošuru, razvojni vodič, ubuduće će dobiti svaka majka po izlasku iz porodilišta. U njemu će se naći saveti o tome kako da se ponašaju ako dete u trećoj godini izgubi veštine koje je steklo, da li u prvom mesecu beba zna da digne glavu, kada raguje na svoje ime...

Osim toga, biće tu i uputstva o imunizaciji, ishrani, dojenju, interakciji između roditelja i deteta.


PROČITAJTE JOŠ:
Prokop: Iz voza u autobuse do ponoći

LETNjE RADNO VREME NARODNIH KUHINjA

PUNKTOVI za podelu besplatnih obroka za socijalno-materijalno ugrožene korisnike je izmenjen i od ponedeljka će raditi po letnjem rasporedu.

Ovakvo radno vreme važiće do 30. septembra.