Pijaca na Senjaku imaće tri nivoa

J. DINČIĆ

25. 06. 2018. u 23:59

Пијаца на Сењаку имаће три нивоа

Budući izgled trgovinskog objekta u blizini Beogradskog sajma

Mini-tržnica na Savskom vencu trebalo bi uskoro da bude rekonstruisana. Ideja je da posetioci mnogobrojnih sajmova pazare domaće proizvode. Kompleks treba da se prostire od Koste Glavinića do Bulevara vojvode Mišića

POTPUNO novim sjajem trebalo bi da zasija pijaca "Senjak"! Međutim, iako je napravljeno idejno rešenje, tačan datum početka radova još nije poznat. Kako stoji u zvaničnom saopštenju na sajtu JKP "Gradske pijace", Urbanističkim projektom je planirano sprovođenje planske dokumentacije, kao i izrada tehničke dokumentacije za dobijanje građevinske dozvole za rekonstrukciju ove pijace.

Kompleks tržnice trebalo bi da se prostire od Ulice Koste Glavinića do Bulevara vojvode Mišića. U planu je da deo između dve saobraćajnice, pored zgrade pijace, bude preuređen u prostor sa šetalištem i zelenilom.

Sam objekat pijace imaće otvoreni i natkriveni deo. Novi prodajni prostor zauzimaće 1.500 kvadratnih metara. Na prizemnom nivou nalaziće se prodajni prostor u vidu bokseva i pijačnih tezgi modernog dizajna, dok će galerija biti prilagođena za kafe-restoran.


PROČITAJTE JOŠ:
Biciklom zdravo i lepo

Nivo niskog prizemlja određen je za logistiku, za magacine i hladnjače neophodne za funkcionisanje pijace. Takođe, u tom delu planirani su i parkinzi za dopremanje robe, prostor za privremeno odlaganje sekundarnih sirovina i tehničke prostorije. Ispod prostora niskog prizemlja predviđen je deo za garažu, sa optimalnim brojem parking-mesta i pristupima iz obe ulice.

- Pozicija Sajma u podnožju biće iskorišćena kako bi se sadržajima privukao što veći broj turista, odnosno posetilaca Sajma - navedeno je na zvaničnom sajtu JKP "Gradske pijace". - A sve će biti pre svega prilagođeno stanovnicima ovog dela grada.

Navedeno je i da će pijačni plato i fasade biti funkcionalni i u skladu sa namenom objekta, odnosno laki za održavanje. Posebno će biti posvećena pažnja parternom uređenju, tačnije kompleks će biti opremljen pešačkim stazama, rampama, zelenilom i savremenim mobilijarom.


PROČITAJTE JOŠ:
Grad na matineu

NEKADA SE SASTOJALA IZ DVA DELA

PIJAČNI prostor Senjačke pijace nekada se sastojao iz dva dela, donjeg platoa sa zidanim lokalima i gornjeg na kom se prodavao zeleniš. Tezge su bile od drveta, bez krova i sanduka. Kada je sedamdesetih godina sagrađen Železnički most, srušeni su svi zidani objekti, a položaj i izgled tržnice je potpuno promenjen.

Do danas su na uređenju obavljani manji radovi adaptacije, popravke i zamene tezgi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

MatijaBG

26.06.2018. 07:18

A Bajlonijeva, u kojoj turisti mahom kupuju, podseća na lokalnu pijacu u Kandaharu. O pijacama na obodima grada, strah me i pričati....