NEVREME praćeno jakom kišom, grmljavinom i ponegde gradom zahvatilo je danas pre podne Beograd, sabraćaj u gradu je otežan i usporen, a neke ulice su pod vodom.

Kako je agenciji Beta rečeno u dispečarskoj službi GSP, po pitanju tramvaja "stoji ceo grad".

"Stoje Autokomanda, Slavija, Vukov spomenik... Malopre je uključena struja i očišćene su šine kod Železničke stanice i na Novom Beogradu ali šta vredi kada vozila ne mogu da prođu dalje", rečeno je u toj službi.

Problemi sa trolejbuskim saobraćajem zabeleženi su u Vojislava Ilića, a velika količina vode u Višnjičkoj ulici i u Venizelosovoj uticale su na otežano odvijanje saobraćaja.

"Autobusi 32, 25 i 74 su preusmerni preko Karaburme, dok se linije 37 i 48 okreću kod Pančevačkog mosta. Linija 18 skraćena je zbog veliki količine vode na kolovozu do voždovačkog kružnog puta", rečeno je Beti.

PROČITAJTE JOŠ: HITNO UPOZORENjE RHMZ: Srbija u "narandžastom", u Beogradu već nepogoda (VIDEO)

Građani Beograda osetili su veliki nalet kiše koja je počela da pada nešto pre osam sati jutros. Kiša je praćena grmljavinom, a ponegde je rano jutros bilo je i grada.

Padavine su obilne, te kišobran nije dovoljna "odbrana", pa je najbolje u zatvorenom prostoru sačekati da jaka kiša prestane.

Na društvenim mrežama pojavila se informacija da je kretanje na Pančevačkom mostu otežano zbog velike količine vode, a iz jednog taxi udruženja kažu da su Višnjička ulica kod TC "Big fešn" i Dunavska gotovo potpuno poplavljene.


Kod BAS stanice pukla je cev, te je voda, prema rečima očevidaca, do kolena.
Stravično nevreme je pogodilo i Pančevo. Jak i konstantan pljusak sa količinom padavina od 20 - 30mm od 09.30 pada u Pančevu. U tom gradu je došlo je do plavljenja pojedinih objekata i podrumskih prostorija, a i mnoge ulice po gradu su pod vodom.


OTKLANjAJU SE PROBLEMI NASTALI ZBOG JAKE KIŠE

Obilne padavine u prepodnevnim satima u Beogradu stvorile su probleme koji se rešavaju na Trgu Nikole Pašića, Višnjićkoj ulici, naselju Vojvode Vlahovića, kao i u delovima Mirijeva i isključenju ka Nišu na delu autoputa posle Autokomande, izjavio je pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović.

"Ekipe javnih komunalnih preduzeća nalaze se na kritičnim tačkama i rešavaju nastale probleme u najkraćem mogućem roku", rekao je Mladenović, a saopštila Gradska uprava.

On je dodao da su padavine bile intenziteta više od dvadeset litara po metru kvadratnom.
Pomoćnik gradonačelnika Aleksandar Marković je precizirao da "Beorgadski vodovod i kanalizacija" radi sa 13 specijalizovanih vozila, 14 kombinovanih radnih mašina i isto toliko kamiona za prihvat materijala.

"Na terenu su i 34 pomoćna vozila s pumpama, a ukupno je angažovano 140 radnika tog preduzeća", rekao je Marković.

Dodao je da "Gradska čistoća" radi sa četiri ekipe s fekalnim cisternama, te da je angažovala 120 radnika, a čiste se slivnici od rastresitog materijala koji je kiša sprala, dok ekipe vodoprivrednih preduzeća prate stanje kanalske mreže.
Padavine se očekuju do kraja dana, a trenutno je na snazi narandžasti meteo-alarm za delove Beograda.

Kako se dodaje u saopštenju, tramvajske linije u centralnom delu grada u prekidu su od 10 do 30 minuta, a trolejbuski saobraćaj imao je manje zastoje u trajanju 5 do 20 minuta u ulici Jaše Prodanovića, nižim delovima Banjice i delovima Medakovića.Kolovozi će ostati vlažni čitav dan, pa je potrebna opreznost. Mladenović i Marković su apelovali na građane da brzinu prilagode padavinama ili da koriste javni gradski prevoz, kao i da obrate pažnju na internu kišnu kanalizaciju, koja mora biti očišćena, i oluke u svojim dvorištima, koji moraju biti čisti.