Komaraca manje, ali baš grizu!

S. B. MILOŠEVIĆ

21. 06. 2018. u 23:59

Stručnjaci tvrde da je broj "krvopija" u očekivanim granicama. Zaprašivanje iz vazduha zasada je nepotrebno

Комараца мање, али баш гризу!

KIŠA koja pada danima pomogla je razmnožavanju komaraca u svim delovima prestonice. Iako se sugrađani žale da od krvopija ne mogu da se odbrane tokom večeri i noći, nadležni tvrde da je, uprkos padavinama, brojnost komaraca na teritoriji grada manja nego prošle godine u ovo vreme!

Žitelji Kaluđerice, Karaburme, Novog Beograda svakodnevno se bore sa ubodima komaraca. Ipak, iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju kažu da njihovih 35 ekipa svakodnevno rade na svih 17 opština uništavajući larve i odrasle jedinke ovih insekata.

- Brojnost komaraca je u granicama očekivanim za ovo doba godine, čak je i niža u odnosu na prošlu - kažu iz Zavoda. - Larvicidne tretmane svakodnevno obavljamo na svim vodenim površinama, što doprinosi smanjenu brojnosti komaraca. Kiša koja pada i po nekoliko puta na dan pravi nam probleme, pa budno pratimo vremensku prognozu.

Tako, ako je najavljeno suzbijanje komaraca na jednoj opštini, a kiša pada ujutru ili uveče, na teren će ekipe izaći sutradan. Iz Zavoda objašnjavaju da dok traju padavine, suzbijanje odraslih formi ovih inskata nije moguće, ali i da se larvicidni tretmani mogu obavljati i po kiši.

- Čim u nekom delu grada prođe pljusak, podižemo dron kako bismo snimili novonastale vodene površine i onda na njima obavljamo tretman uništavanja larvi. I tako svakog dana u svih 17 opština! Iako ta bara može da se osuši za dva dana, može da "izrodi" jednu generaciju komaraca, i to ne smemo da dopustimo - pričaju u Zavodu.

Navode i da su javne nabavke za suzbijanje "krvopija" iz aviona raspisane, kao i da su letelice spremne da polete ako za to bude bilo potrebe. Sada, prema trenutnoj brojnosti komaraca, avio-tretman je nepotreban.

U utorak su ekipe Zavoda tretirale teritorije opština Novi Beograd i Zvezdara, a u večernjim satima suzbijanje odraslih formi komaraca obavljeno je u Starom gradu, Paliluli, Novom Beogradu, Zemunu, Grockoj i Voždovcu. Juče su ekipe tretirale delove Vračara, Surčina, Čukarice i Rakovice.

Iz Zavoda mole sugrađane, ako primete veći broj komaraca u svojoj okolini, da im se jave na brojeve 011/3054-011 i 011/3054-000 i prijave problem.


UNIŠTAVANJE KRPELJA

Zavod za biocide i medicinsku ekologiju će danas od 8.30 do 16.00, ukoliko vremenske prilike dozvole, suzbijati krpelje na javnim zelenim površinama od Pančevačkog mosta do Crvenke i SP "Jajinci". Apeluju i da se ekipama omogući nesmetani rad i da pčelari preduzmu potrebne mere kako bi zaštitili pčele tokom sprovođenja tretmana. Sistemska deratizacija danas će se obaviti i na teritoriji opštine Savski venac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

bata

22.06.2018. 10:43

Alo bre ljudi pa zar je samo Beograd Srbija,vazno da njih komarci ne izujedaju dok se setaju po splavovima a unutrasnjost ko je...e oni mogu da se zrtvuju za Beograd.PA DOKLE TAKO!!!!!!!!

Vladimir

22.06.2018. 11:42

KOmarci tj. komarice ne grizu nego bodu tj. prodiru rilicom kroz kožni epitel i "sišu" krv domaćina. Komarci mužjaci su bezazleni, mnogo veći od ženke i oni svojim ultrazvučnim frekventnim zujanjem odbijaju skotne ženke tako da u koliko uspijete da imitirate zujanje mužjaka nećete imati problema sa komaricama...Koje kad nisu "skotne" ne idu u potragu za proteinima iz krvi... Toliko od mene..