OD salmoneloze u vrtiću "Bela kula", koji pripada Predškolskoj ustanovi "Bejbi palas", u periodu od 1. do 10. juna, obolelo je 40 dece i troje zaposlenih, od ukupno 177 osoba kojima su uzeti uzorci na analizu (140 dece i 37 zaposlenih), pokazala je analiza Gradskog zavoda za javno zdravlje.

U Zavodu ističu da se klinička slika kretala od lake do srednje teške, nijedno dete nije bilo zadržano u bolnici i svi mališani su sada dobro. S obzirom na to da je epidemiološko istraživanje obavljeno retroaktivno, nije utvrđen izvor infekcije.

Do analize je došlo posle telefonske prijave vlasnika obdaništa "Bela kula" 8. juna, o pojavi stomačnih tegoba kod troje dece. U uzorku stolice jednog od njih je izolovana salmonella enteritidis - navode u GZZJ. - Posle epidemioloških analiza došlo se do pomenutog, većeg broja zaraženih.

Trovanje mališana u obdaništu na Zvezdari otvorilo je pitanje kontrole privatnih vrtića, čiji je broj od uvođenja subvencija Grada povećan skoro šest puta i trenutno ih je 273. Tim povodom oglasio se i zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji je najavio pooštravanje kriterijuma za privatne vrtiće.

- Grad nema direktnu odgovornost za rad privatnih vrtića, ali je sa Ministarstvom prosvete dogovoreno da se u narednom periodu pooštre kriterijumi za dobijanje dozvole, jer, nažalost, postoje oni koji ne ispunjavaju sve uslove i obdaništa otvaraju u neadekvatnim uslovima - rekao je Vesić. - Grad subvencioniše boravak dece u privatnim obdaništima i ima pravo da traži da uredno izveštavaju o broju dece, kao i da kvalitet hrane bude na najvišem nivou.

Trovanje salamonelom u školama i vrtićima nije retkost, pogotovo u letnjim mesecima, što brzo dospe u javnost. U ovom slučaju informacija o zarazi je kasnila čak 15-tak dana, a roditelje je, očigledno, na trovanje "podsetio" račun za vrtić, pošto većina privatnika nije prihvatila preporuku Grada da se račun umanji kada su deca bolesna. Ipak, u ovom slučaju uprava "Bejbi palasa" odlučila je da budu refundirani troškovi za decu koja su bila zaražena.

Foto N. Fifić

Neki mediji su objavili i izveštaj o zarazi salamonelom u pomenutom vrtiću, koji je potpisala doktorka koja ne radi u Gradskom zavodu za javno zdravlje i "Batutu", koje su jedine relevantne ustanove za ovakve analize. Kako smo saznali, ona je epidemiolog konsultant u ovoj predškolskoj ustanovi, a, po njenoj analizi, od salamonele je obolelo dvadesetoro dece i sedmoro zaposlenih, što je duplo manje mališana nego po podacima GZZJ. Kako se navodi u izveštaju, koji je potpisala osoba koja je zaposlena u ustanovi koju kontroliše, u "konsultativno epidemiološkom izviđanju i istraživanju nije mogla biti stavljena nijedna primedba".

Predsednik Udruženja privatnih predškolskih ustanova Duška Tasić kaže da PU "Bejbi palas" nije njihov član, ali ističe da je reč o ozbiljnoj ustanovi sa dugogodišnjom tradicijom, čija kuhinja zadovoljava najstrože kriterijume i ima HASAP standard. Ali, ona naglašava da se u slučaju sumnje na zarazu u privatnim vrtićima obaveštava GZZJ ili "Batut".

- Odmah se alarmiraju te dve relevantne ustanove i preduzimaju se koraci u dogovoru sa njima - objašnjava Tasić. - Iza državnih vrtića stoji Grad, iza nas ne stoji niko i zbog toga je naša odgovornost veća. Privatna obdaništa mogu imati svoje epidemiologe, ali kad je reč o ozbiljnim situacijama, kao što je sumnja na trovanje i ugroženost zdravlja dece, primarni su Gradski zavod za javno zdravlje i "Batut".


ŠANSA ZA DOBRU ZARADU

OD kada je uvedeno dotiranje boravka dece u privatnim predškolskim ustanova iz kase Grada, broj mališana u privatnim vrtićima povećao se čak sedam puta. Tako je u 2015. godini, kada je doneta odluka o subveniciji, u privatna obdaništa bilo upisano oko 2.000 dece, a, prema poslednjim podacima Gradskog sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, tri godine kasnije ih pohađa čak 14.430.


BROJKE

14.430 najmlađih boravi kod privatnika 2018. godine

2.000 mališana u privatnim vrtićima bilo 2015. godine