Bela čiopa, retka gnezdarica planinskih klisura i kanjona istočne Srbije, ove godine osvojila je najurbaniji deo Beograda, Knez Mihailovu i Terazije, gde je počela i da se gnezdi.

Ornitolozi iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije kažu da su tokom maja u više navrata posmatrali bele čiope u centru Beograda, ali u jatima znatno češćih crnih čiopa.

PROČITAJTE JOŠ: Sove našle novi dom u Lajkovcu

Predstavnik Društva Aleksa Vukićević ističe da je do ovog leta morao da putuje i po 200 kilometara da bi u najbližoj koloniji, na ulasku u Đerdapsku klisuru posmatrao bele čiope, a da je susret sa njima u srcu Beograda za njega bilo veliko iznenađenje.

PROČITAJTE JOŠ: Retka pojava: Bela sova na četinaru u Jerkovcu

Iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica poručuju da iako smo svedoci krize globalne biološke raznovrsnosti i velikog izumiranja vrsta, te da su i velike urbane celine najčešeće lišene prirode, primer bele čiope u srpskoj prestonici uliva nadu da i u našim gradovima "ima mesta za iznenađenja".

Bele čiope svrstavaju se u najagilnije i najbrže svetske ptice koje, slično crnim čiopama, gotovo ceo svoj životni vek provode u vazduhu u kome love leteće insekte, pare se, odmaraju, i čak spavaju, a jedini period godine u kom povremeno odmaraju, jeste kratak letnji period kada tokom šest sedmica podižu potomstvo.