OSNIVANjEM najmlađe beogradske opštine dirigovao je najstariji predstavnik naroda. Nije starosedelac, već doseljenik. Doseljenik koji je svojom strukom, znanjem i praksom doprineo da opština Surčin postane urbano mesto za život, nalik na stare beogradske opštine. Od tada je prošlo skoro 15 godina, a ovaj penzioner, diplomirani građevinski inženjer Vlada Aleksandrov (78) ne odsustaje od ideje da poboljša životne uslove u svom kraju.

Na prvoj, konstitutivnoj sednici, kao najstariji odbornik, predsedavao je upravo današnji penzioner Vlada Aleksandrov. Sticajem okolnosti u Surčin je došao davne 1965. godine i od tada se borio za poboljšanje životnih uslova u ovom delu prestonice. Struka mu je pomogla da mnoge svoje planove sprovede u delo. Kao diplomiranom inženjeru nije mu bilo teško ni da se lati alata i lično ruši beton kako bi se postavile cevi za kanalizaciju.

- Tada sam prvi put u ruke uzeo kompresorski čekić, pozvao prijatelje i kompletno smo iskopali kanalizaciju koja i danas funkcioniše - priseća se vremešni Vlada Aleksandrov. - Uspeli smo da meštane Surčina uključimo u civilizacioni deo prestonice, iako smo se vodili kao najzaostalije naselje.

Na Vladin predlog, upornost i angažovanost projektovan je i izgrađen vodovod u Boljevcima, koji su danas jedina mesna zajednica gde je u svakoj ulici izgrađena ulična vodovodna mreža. Ponosan je i na izgradnju pijačnog platoa u koji je uložio puno truda i snage, ali ga tišti slika koja se tamo može videti.

- Danas je sve ruinirano, sem platoa, ograde i kapije nema, mokri čvor zaključan, a iz opštine kažu da ne mogu da učine ništa od mnogih lopova i vandala - objašnjava Vlada.

Priseća se i da su kada se izgradila okretnica linije 601 najsrećniji bili vozači, a Vlada je radio kao konsultant projekta.

- Izabrani izvođač nije imao tehničkog rukovodioca radova, a meni savest nije dozvoljavala da se radovi izvode nestručno, pa sam pomogao - ističe Vlada.

Za uloženo vreme, trud i zalaganje ne žali. Ponosan je na rezultate kojim je doprineo procvatu Surčina, i danas ističe da može ponosno da šeta ulicama njemu omiljene opštine.

CVEĆE ZA SUPRUGU, POVRĆE ZA UNUKE

Nasmejani penzioner Vlada Aleksandrov nedavno je proslavio 78. rođendan u dvorištu porodične kuće. Kako tvrdi, uživa u penzionerskim danima u najboljem okruženju koje jedan penzioner može samo da poželi.

- Okružen sam prirodom i najmilijima, svojom decom i unucima, cvećem koje sadim za suprugu i povrćem, koje gajim za svoje unuke. Ponosan sam na sve njih, svi smo ostali u Surčinu i uživamo zajedno u svakom danu - ponosno će Aleksandrov.


PRIJEMNI SPREMAO U VOJSCI

Nakon odsluženog vojnog roka, u septembru 1963. godine položio je prijemni ispit na Građevinskom fakultetu u Beogradu. U prvim mesecima studija snalazio se kako je znao, ali je prvi ispit položio sa devetkom nakon čega je usledila i prva desetka. U Surčin je došao kao radnik, kako bi mogao da finansira studije i tu ostao i u penzionerskim danima.