SUGRAĐANI koji ovih dana prolaze pored kule "Geneks" u Novom Beogradu bili su meta agresivnih vrana, koje su se u niskom letu obrušavale na ljude, gakale im iznad glava i prolazile kroz kosu. Ovakvi napadi ptica su česti u ovo doba godine, jer vrane tradicionalno u maju svijaju gnezda i imaju mladunce. Tada, kao brižni roditelji, motre sa grana na prolaznike i napadima upozoravaju Beograđane, kojima posle ovih "tradicionalnih" majskih incidenata ostaju lakše povrede, ogrebotine, panika, strah i šok.


- Sve do juna zaobilazim put pored "Geneksove" kule. - kaže sugrađanin Rade M. - Jata vrana su svila gnezda na okolnom drveću i čovek bukvalno mora da protrči ispod grana, pognute glave. Grakću, zakače krilima i nožicama po kosi, glavi, užas!


Stručnjaci kažu da su vrane agresivne jer su brižni roditelji i da se plaše kada ljudi prolaze ispod gnezda. Reč je o izuzetno inteligentnim pticama i velikim zlopamtilima.


- Vrane se gnezde tokom maja i imaju ptiće - kaže Slobodan Knežević iz Udruženja za zaštitu i proučavanje ptica. - One su veoma važna vrsta životinja, jer recikliraju organski otpad, jedu sve i svašta i tako nam čiste okolinu. Znam da Beograđanima vrane nisu omiljene ptice, ali svejedno ne treba da ih udaraju ili uništavaju. Ako prolaznik vidi ptića u travi, treba da ga vrati na prvu najbližu granu, a od "napada" da se zaštiti kapom ili kišobranom.


"KRITIČNE" LOKACIJE

OSIM u Novom Beogradu, jata vrana imaju gnezda i u Zemunu, na Slaviji, Crvenom krstu, u Zvezdarskoj šumi, Košutnjaku. Zato se Beograđanima savetuje da budu oprezni kada budu u ovim delovima prestonice i da se čuvaju ako odu na izlet u neku od gradskih šuma.