„Besmrtni puk“ opet u stroju

I. Kovačić

06. 05. 2018. u 12:57

„Бесмртни пук“ опет у строју

Raniji marš / Foto N. Skenderija

Dan pobede nad fašizmom, treću godinu zaredom obeležava se 9. maja i u Beogradu tradicionalnom manifestacijom. Marš će se kretati Ruzveltovom i Bulevarom Kralja Aleksandra do Skupštine grada

DAN pobede nad fašizmom, 9. maj i ove godine biće obeležen tradicionalnim maršom potomaka stradalih u Prvom i Drugom svetskom ratu, građanskom ratu 90-tih i tokom NATO agresije 1999. godine.

Manifestaciju treću godinu zaredom organizuje fondacija "Besmrtni puk", Fond jedinstva pravoslavnih naroda i udruženje "Memorijal" uz podršku ambasade Rusije i "Ruskog doma", kao i uz partnerstvo Grada Beograda.


PROČITAJTE JOŠ: "Besmrtni puk" 9. maja ponovo u Beogradu

- Na prošlogodišnjem maršu učestvovalo je oko 3.000 građana koji su nosili slike svojih predaka, učesnika u ratovima, a na ovogodišnjem skupu očekujemo da će se maršu pridružiti pet hiljada građana - kaže Lazar Popović, član Upravnog odbora fondacije "Besmrtni puk".

Marš će se kretati Ruzveltovom i Bulevarom Kralja Aleksandra do Skupštine grada Beograda, ispred koje će u 17.30 sati biti održan svečani koncert na kojem će nastupiti poznati vokalni i dramski umetnici iz Srbije i Rusije.

Nakon toga biće održana i projekcija igranog filma "Sobibor" koji svedoči o bekstvu iz nacističkog logora, a koji je nedavno premijerno prikazan u sedištu Ujedinjenih nacija.


PROČITAJTE JOŠ: GENERALNA PROBA PARADE POBEDE: 12.500 vojnika dočarava moć ruske vojske (VIDEO)

- Maršu mogu da se priključe svi građani Srbije kojima su bliske vrednosti slobodarstva i antifašizma, a ove godine po prvi put sa nama će biti oni čiji su najbliži učestvovali ili stradali u ratovima 90-tih i u vreme NATO agresije 1999. godine - kaže Lazar Popović.

Ideja o maršu potekla je iz Rusije, gde je 2011. godine ulicama ruskog grada Tomska marširalo pet hiljada ljudi noseći portrete svojih predaka koji su stradali u Drugom svetskom ratu, a pre tri godine učestvovao je i predsednik Rusije Vladimir Putin koji je nosio sliku svog oca.

Prošle godine ova manifestacija je održana u oko 40 zemalja sveta uključujući SAD, Nemačku, Veliku Britaniju, Francusku, Austriju, Italiju, Kinu i mnoge druge države.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

* КОМЕНТАР *

06.05.2018. 13:47

Живи нам и здрави били сви ви који ходате а вашим и нашим дедовима лака земља била и анђели их чували !!!СЛАВА ИМ!!!

Jodza

06.05.2018. 14:43

Подржавам сећања на наше претке.Јако сам поносан на њих и јако ми је жао мука кроз које су прошли због нас недостојних.Држава би тај дан требала да прогласи нерадним и да се сви подсетимо какво је зло фашизам.И опет једно питање-због чега се те манифестације изводе у граду и блокирају цео град малте не?Требало ни одвојити неку површину за такве и сличне манифестације.И пет хиљада је мало за земљу која је много страдала.

joota

08.05.2018. 12:52

"Бесмртни пук" је традиционална манифестација.Подржавам сећање на наше претке